ce poti face din niste mere de vara super aromate, pe care toata lumea refuza sa le manance pe motiv ca din cadere s-au batucit? Ati ghicit: tarta cu mere! ;)
Aluat fraged:
Blat:
Umplutura:
in plus:
//
Spalam merele de vara,le curatam de coaja si cotoare si le taiem felii.
Presaram scortisoara si 30 zahar tos peste feliile de mere si le lasam deoparte.
Amestecam untul rece, dat pe razatoarea cu ochiuri mari, cu zaharul, praful de sare, 2 linguri de apa rece + faina. Obtinem un aluat elastic pe care-l dam pentru cel putin 30 minute la rece.
3/4 din cantitatea de aluat de aseaza in tava unsa cu ulei, se intinde cu mana in tava, impungem aluatul din loc in loc cu o furculita,presaram o mana de gris si asezam deasupra feliile de mere.
Peste mere asezam din loc in loc "pete" de gem, din aluatul ramas formam bilute mici pe care le asezam din loc in loc intre petele de gem,apoi dam tarta la cuptor pentru 15 minute (atentie, cuptorul trebuie sa fie preincazit!). In tot acest timp eu am folosit functia de coacere cu ventilatie.
Intre timp batem ouale cu zaharul+zaharul vanilat+praful de copt+praful de sare+pudra de roscove la viteza mare a mixerului,pana isi dubleaza volumul. Reducem viteza la minim, turnam grisul in ploaie, obtinem un aluat putin mai gros decat un aluat de clatite.
Scoatem tarta din cuptor (dupa cele 15 minute), turnam blatul peste mere, nivelam, presaram fulgi de ciocolata si dam din nou tarta la cuptor pentru alte 30 minute (coacere tot cu ventilatie, 165 grade), pana se rumeneste frumos.
Scoatem tarta din cuptor, o pudram cu zahar pudra, o lasam la racit, portionam si servim.
Pofta buna!