aveam in congelator o punga de fructe de padure care trebuia folosita.....a iesit o tarta dulce-acrisoara delicioasa....la decoratul cu frisca am cam ratat pentru ca nu am mai avut timp si am pus frisca din tub si nu a iesit prea grozav,trebuia sa folosesc frisca lichida batuta,dar eram deja in criza de timp..v-am lasat si niste flori la final,ca se asorteaza cu tarta :))
Punem intr-un castron faina cernuta si in mijlocul ei presaram zaharul, oul intreg, galbenusul, bucatile de unt moale, coaja rasa de lamaie si un praf de sare. Amestecam rapid cu mana compozitia, pana se omogenizeaza bine aluatul, apoi il punem intr-o folie alimentara si il dam la frigider 30 minute.
Scoatem aluatul de la frigider si il intindem intr-o forma rezistenta unsa cu unt si tapetata cu faina si intepam aluatul cu o furculta din loc in loc si dam la cuptorul preincalzit 25 minute, la foc potrivit. Scoatem din cuptor si lasam la racit.
Intre timp, preparam crema: punem la fiert laptele. Separat, intr-un castron frecam bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugam faina si turnam treptat laptele caldut si esenta de vanilie, amestecand intr-una cu un tel. Punem compozitia pe foc si lasam pana se ingroasa, amestecand din cand in cand cu telul pentru a nu se face cocoloase si sa nu se prinda de cratita. Lasam putin la racit apoi turnam peste tarta.
Preparam gelatina: punem intr-o craticioara gelatina praf, zaharul, adaugam putina apa sau zeama de la fructe (de preferat) si amestecam bine cu un tel, apoi turnam restul de lichid si punem pe foc, amestecand mereu, pana incepe sa fiarba si oprim inainte sa dea in clocot. Lasam sa se racoreasca.
Fructele le putem pune peste crema pe toata suprafata si apoi putem pune gelatina, sau le punem in centru dupa ce am turnat gelatina si le pudram cu mult zahar pudra.
Ornam cu frisca dupa plac si lasam la rece cateva ore.
1
fructele de padure le lasam la decongelat cu cateva ore inainte intr-o sita
2
untul il lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte, apoi il taiem bucati mici inainte de a-l folosi
3
aluatul pentru tarta il framantam cat mai repede posibil