Daca ati vazut filmul My blueberry nights nu se poate sa nu va fi intrebat "ce-are dom'le tarta aia cu afine de-i asa speciala?" ... ei bine, am aflat. Nu este doar dulce-acrisoara, cu blat usor crocant si proaspata ca o zi de martisor, dar se face si foarte usor :) Incercati-o, a meritat clar un rol important in film :)
Pasul 1: Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul. In altul mai mic uleiul, laptele (eu de data aceasta am uitat sa trec pe lista sa cumpar de soia si am folosit lapte normal, insa am mai gatit cu lapte de soia/migdale si se comporta foarte bine) si extractul de vanilie (cum s-a scris si pe site, extractul chiar tine foarte mult, il recomand).
Pasul 2: Peste faina cu zahar se adauga uleiul amestecat cu lapte, se amesteca usor cu o lingura, apoi se framanta un aluat elastic.
Pasul 3: Se clatesc afinele, se pun intr-un bol, peste ele se pune siropul de agave si faina (din aceea foarte fina) de porumb sau amidonul. Se amesteca.
Pasul 4: Se rupe aluatul in doua. O parte se intinde pe masa presarata cu faina si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau in una de silicon care nu necesita hartie sau altceva. Se intinde putin si pe peretii vasului de copt, sa aiba margini. Apoi se pun afinele cu sosul dulce. Se intinde si cealalta foaie si se taie fasii ca in imagini. Fasiile se pun deasupra afinelor, formand patratele sau romburi. Se da la cuptorul preincins la 170 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Primele 30 de minute normal, iar ultimele am dat drumul doar la partea de sus a cuptorului electric pentru a obtine o crusta frumoasa. Pofta buna!
Citeste si-o poveste cu o tarta cu afine AICI :)