"Taci și înghite" este o rețetă specific moldovenească, o tochitură specială, cu ingredientele amestecate și puse de-a valma, ținute apoi în cuptor, atât cât să se întrepătrundă și să capete un gust nemaipomenit.
Dacă avem timp, facem "Taci și înghite", dacă nu, atunci punem repede ingredientele în farfurie, până ce nu ne doboară foamea și mâncăm tochitură...
Pentru acest fel de mâncare eu folosesc și "tochitură" (carne de porc, scăzută în tigaie) nu numai afumături, care se lasă mai greu la stomac și ficat. Oricum, mâncarea aceasta este foarte consistentă...
Carnea de porc se curăță de pielițele nedorite, se spală, se scurge de apă și se pune la scăzut/topit, cu 3-4 linguri de ulei. Când carnea s-a albit pe toate fețele, se adaugă un pahar cu apă și se prepară înăbușit, până ce se pătrunde și scade sosul.
Făina de porumb se cerne și se pune la fiert în lapte dulce, pentru a face o mămăliguță potrivită, nu foarte tare.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente.
Cârnații se spală, se șterg, se crestează și se pun în tigaie, cu 3-4 linguri de ulei, până ce se prăjesc și se rumenesc ușor, la foc mic, pe toate fețele. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se feliază.
Telemeaua și cașcavalul se dau prin răzătoarea mare și se lasă în așteptare.
Când mămăliguța este gata, se adaugă în ea smântâna și o jumătate din cantitatea de brânză de burduf. Se uniformizează compoziția și se trece rapid la celelalte operațiuni, pentru ca mămăliguța să nu se răcească și întărească.
Se unge o tavă termorezistentă cu unt, se așterne un prim strat de mămăliguță, peste care se pune câte o jumătate din cantitatea de tochitură de porc și de cârnați feliați, ca și restul de brânză de burduf.
Se acoperă totul uniform cu cealaltă jumătate din cantitatea de mămăliguță fierbinte, se sparg ouăle și se presară, de jur-împrejurul lor, telemeaua răzuită și cașcavalul.
Se dă tava la cuptor, la foc iute și când preparatul începe să se rumenească, iar ochiurile s-au legat, se scoate din cuptor și se servește fierbinte, cu 1-2 linguri de smântână grasă (sau iaurt), după preferință.
1
Aveți grijă ca mămăliguța să nu se afume, din cauza laptelui din compoziție.
2
Amestecați în mămăliguță frecvent, ca să nu se formeze cocoloașe.
3
Nu legați foarte tare mămăliguța, ca să puteți să o întindeți ușor în straturi.
4
Pregătiți din timp ingredientele, pentru a putea întinde imediat straturile în tava termorezistentă, înainte ca mămăliguța să se răcească/întărească.
5
Puteți turna peste primul strat, uleiul rezultat de la prăjirea cârnaților și a cărnii de porc.
6
Pentru ca ochiurile să nu se usuce, ar fi bine să acoperiți, vasul termorezistent în cuptor, timp de 5-7 minute, cu folie de aluminiu, după care să o scoateți, pentru ca preparatul să se rumenească ușor.
7
Nu țineți prea mult preparatul în cuptor, ca să nu se usuce și întărească.