-1.Se curata stiuculita de solzi si intestine,se indeparteaza urechile si se spala in mai multa ape reci,apoi cu un cutit bine ascutit i se indeparteaza sira spinarii cu o parte din oase,dar cu mare grija sa nu taiem pielea si se indulceste cu un praf de sare.
-2.Se curata tot  zarzavatul si se spala apoi se feliaza in fasii  subtiri(ciupercile,ceapa,ardeii,usturoiul),se opresc cateva fasii de  ardei mai lungi pentru decorul stiuculitei,morcovul se da prin  razatoarea mica,numai jumatate,cealalta jumatate se fierbe in putina apa  cu sare,pentru a decora umplutura pestelui.
Se incinge in tigaie un strop de ulei de masline si se calesc foarte putin legumele feliate,puse toate odata,se sareaza cu un praf de sare si se condimenteaza din abundenta cu amestecul de condimente aromate si uscate si feliile subtiri de usturoi.Se da tigaia la o parte si se adauga verdeata tocata marunt si miezul de nuca prajit si maruntit,se lasa totul sa se raceasca bine.
-3.Cu acest amestec se umple burta stiuculitei,fara a uita sa  bagam jumatatea de morvov fiert care va da culoare umpluturei,apoi se  coase cu grija cu ata de bucatarie(lasam capetele atei mai lungi sa  putem sa i ndepatam cu usurinta dupa preparare,tragand usor de ea)
-4.Pestele  se cresteaza cu grija in partea de sus,pe sira ,unde  carnea este mai groasa si in crestaturi bagam fasiile de  ardei,alternand culorile.Se infasoara tot pestele,de la cap spre coada   cu fasiile de bacon,fara sa acoperim fasiile de ardei.Se aseaza in  tavita,se stropeste cu putin ulei de masline,se condimenteaza cu amestec  de condimente si piper cu aroma de lamaie,cu felii subtiri de  lamaie.Din amestecul de legume ramas de la umplutura,umplem 3,4  ciuperci,pe care le curatam de pielita ,le indepartam piciorusele si  chiar le scobim usor cu o lingurita ,pentru a incapea cat mai multa  umplutura,se decoreaza cu o bucatica de bacon apoi se aseaza in tava  langa peste,se toarna jumatate din vinula alb si se da la cuptor.
Cand incepe sa se rumeneasca usor,adaugam si restul de vin,turnat peste peste iar din cand in cand udam pestele cu zeama din tava.Pestela rumenit bine se lasa putin sa se raceasca(dar nu de tot) apoi cu un cutit ascutit ,taiem rondele subtiri pe care le servim pe triunghiuri de paine prajita(putem sa frecam painea prajita cu un catel de usturoi) alaturi de ciupercutele umplute sifelii de lamaie
Pofta buna!