Spata de porc este o bucată de carne ieftină care, dacă este gătita intreaga încet la o temperatură scazuta, vom obtine un rezultat moale și delicios.
Am acompaniat-o cu o mancare de fasole alba.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/09/spata-de-porc-la-cuptor-cu-fasole-alba.html
Garnitura:
Incalziți cuptorul la 180 ° C.
Puneți spata într-o tava mare un pic adanca, ungeti-o bine cu ulei, sare groasa, cimbru si impanati-o cu usturoi.
Adăugați în tava ceapa tocată, ardeii tăiați lamele și 1 pahar de apă.
Coaceti timp de 1h 30 minute. Intoarceti spata de 2 ori si verificati daca mai trebuie apa.
Facultativ- cand mai ramaneau 40 minute, am adaugat in tava pe lângă carne 3 cartofi tăiati în felii subțiri pe care i-am sărat, piparat și uleiat un pic.
Pregatiti garnitura:
Puneti bicarbonatul intr-o cantitate mare de apa cu cimbrul uscat.
Varsati fasolea uscata in apa clocotita.si gatiti-o (fara sare) aproximativ 1 ora si 30 de minute.
Tocati marunt ceapa și usturoiul si caliti-le intr-o tigaie în uleiul fierbinte. Adăugați si reveniti ardeii tăiați bucati, piper și sare.
Varsați sosul de roșii și 1/2 pahar de apă clocotită și gătiți timp de aproximativ 8 minute.
Se scurge fasolea fiarta si se toarna peste sosul de rosii preparat.
Amestecați, adaugati sare și piper și gătiți-le 2-3 minute împreună. Este gata!
Tăiați spata în felii și verificați daca este gătita.
Dați feliile de carne la cuptor timp de 10 minute, dacă mai trebuie- dupa gustul dvs.