Spalam rosiile,le stergem si le punem intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu,pe care o inchidem la capete(sa nu iasa zeama lasata de rosii),apoi o dam la cuptor la 200° pana pielea rosiilor incepe sa se crape(10 minute circa).
Scoatem tava din cuptor si lasam sa se racoreasca,apoi decojim fiecare rosie in parte,dupa care le trecem la blender sau le taiem cubulete.
Ceapa o curatam si o tocam marunt,apoi o punem cu 3 linguri de ulei la innabusit,iar cand incepe sa prinda culoare punem rosiile maruntite,oregano si 2 pahare cu apa.Lasam la foc potrivit,amestecand din cand in cand.
Intre timp dovleceii ii spalam,le taiem capetele si ii feliem,cu tot cu coaja,apoi ii prajim in ulei incins pe ambele parti,dupa care ii scoatem pe hartie absorbanta si ii presaram cu sare.
In acest timp punem si o oala cu apa sarata pe foc,ca sa fierbem spaghetele.
Cand sosul de rosii incepe sa se ingroase,potrivim de sare si piper si punem 2-3 frunze de busuioc rupte in 2,amestecam,mai lasam 5 minute,dupa care adaugam dovleceii prajiti si dam deoparte.
Cand apa clocoteste punem spaghetele la fiert dupa instructiunile de pe punga si le lasam sa fiarba cu 2 minute mai putin decat timpul indicat,apoi le scurgem si le punem in tigaia cu sos,impreuna cu un polonic din apa in care au fiert,le amestecam cu sosul si le mai lasam pe foc pana sunt gata(adica inca 1-2 minute),apoi dam deoparte,punem parmezan ras(dupa gust),amestecam si putem forma portiile.
Le servim calde,cu mare pofta!!