Zilele trecute, prietenul meu, și el pasionat de gătit, m-a surprins cu un preparat foarte proaspăt și echilibrat. Așadar, astăzi nu iau niciun credit pentru această rețetă, ci vă prezint doar procesul tehnologic la care am asistat. Habanero se situează pe locul 4 pe scara Scolville (cea care măsoară intensitatea gustului înţepător al ardeilor iuţi) având între 100.000 şi 350.000 de unităţi. Pentru a tăia acest ardei aveţi nevoie de mănuşi de protecţie, însă preparatul nu a fost în niciun caz picant.
Pentru marinată, se amestecă într-un vas uleiul cu sucul de portocală, sucul de lime, Tequilla, coajă de lime, ardeiul Habanero și usturoiul. Păstrați puțină marinatată pentru garnitură. Restul, se răstoarnă într-o farfurie nu foarte adâncă, se așează bucățile de pește și se acoperă vasul cu folie alimentară. Se lasă la marinat între 2 și 4 ore, întorcând peștele de câteva ori în acest timp.
Separat, se amestecă untul moale cu pudra de usturoi, sucul de lime, ardeiul Habanero și coaja de lime. Se acoperă și se păstrează la frigider.
Se încălzește la temperatură medie un grill uns cu unt.
Se așează somonul de grill cu pielea în jos și se gătește între 5 și 8 minute în funcție de mărime, grosime și preferințe.
Se scoate de o farfurie și se servește cu untul aromatizat deasupra.
1
Pentru garnitură, am optat pentru mix mexican de legume sotate. Puteți folosi și sparanghel sau broccoli gătite la aburi și stropite cu marinată.