Șnițelele (mai ales din piept de pui) sunt foarte gustoase, dar dacă se pot prepara la cuptor, dietetic și fără prea multă grăsime este și mai bine. Asta am încercat și eu săptămâna trecută și de vreme ce șnițelele nu erau prăjite în ulei, am putut să le asociez o garnitură de cus-cus, cu unt. A ieșit un deliciu care merită repetat oricât de des.
Pentru acest preparat am avut 3 bucăți de piept de pui, iar după ce le-am subțiat și le-am tăiat file, au mai rămas câteva bucățele de carne din care am făcut chifteluțe.
Pieptul de pui se spală, se fasonează și se subțiază puțin, pentru a avea șase bucăți de file.
Cașcavalul se răzuiește pe răzătoarea fină.
Într-o farfurie se amestecă bine: pesmetul, sarea, piperul și cașcavalul răzuit.
Se ia fiecare bucată de file, se dă prin amestecul de pesmet, cașcaval și condimente, pe ambele fețe. Se presează puțin, pentru ca ”învelișul” pieptului de pui să fie destul de gros.
Se ia o bucată de hârtie de copt, se pune pe mijlocul ei puțin amestec de pesmet cu cașcaval, iar deasupra se pune fileul din piept de pui, tăvălit anterior prin același amestec. Se stropește fileul de piept de pui cu ulei de măsline, după care se sigilează/împachetează în hârtia de copt.
Se procedează la fel cu celelalte bucăți de file și când sunt toate împachetate, se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de aluminiu.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, după care se scoate, se întorc pachețelele pe partea cealaltă și se mai lasă în cuptor încă 20 de minute.
Între timp se fierbe cus-cusul în apă cu sare timp de 7 minute, se strecoară, se pune pe un platou și se stropește cu unt topit.
După timpul recomandat, se scoate tava din cuptor, se desfac pachețelele și șnițelele se depun pe un platou, sau direct în farfurii, alături de garnitura de cus-cus cu unt. Se presară pătrunjel tocat pregătit în prealabil și se servește imediat, fierbinte.
1
Subțiați puțin pieptul de pui, ca să nu fie prea gros.
2
În loc de cașcaval, ați putea folosi parmezan, care este mai fin și ar adera mai bine la fileul din piept de pui.
3
După ce fasonați și spălați pieptul de pui, lăsați-l puțin să se scurgă de apă, înainte de a-l da prin pesmet, cașcaval și condimente. Nu trebuie să fie apos, ci relativ uscat.
4
Sigilați/împachetați bine fileul de pui în hârtie de copt, după ce ați turnat deasupra ulei de măsline.
5
Coaceți șnițelele împachetate la cuptor, timp de 20-25 de minute, pe fiecare parte.
6
Pregătiți din timp garnitura, pentru că șnițelele trebuie să fie fierbinți, când se servesc.
7
Puteți asocia o salată de sezon, sau pur și simplu roșii feliate.