Un desert care nu necesita introducere, ci doar savurare maxima. Va invit sa le incercati ! Nu-s deloc dificile, iar cele 2 ore pe care le veti "pierde" pentru a le prepara, veti vedea ca vor da roade intr-un final ! Enjoy dragilor!
Incepem cu siropul, ca sa aiba timp sa se raceasca;
Adaugati zaharul brun si cele 4 cani de apa intr-o craticioara, si lasati-o la redus pe foc;
Cand acesta a inceput sa scada si sa se ingroase, opriti focul si adaugati esenta de vanilie sau de flori de portocal (eu am folosit a doua varianta);
Incalziti putin laptele – trebuie sa fie cald si nu fierbinte;
Dizolvati drojdia si zaharul in acesta, adaugati apoi o lingura de ulei de floarea soarelui si lasati-l cca 10 min “sa lucreze”;
Cerneti faina intr-un bol;
Adaugati peste aceasta laptele cu drojdia si amestecati bine;
Bateti bine ouale cu sarea si incorporati-le si pe acestea peste;
La sfarsit adaugati uleiul si apa de trandafiri si amestecati bine, pana obtineti un aluat lipicios;
Acoperiti-l cu un prosop si lasati cca 30-45 min la dospit, la cald;
Tapetati formele de tarta cu unt si faina si lasati-le la frigider;
Puneti faina pe maini (ca sa evitati lipirea aluatului de maini), rupeti bucati din aluatul de savarina si puneti-le in formele de tarta, apasand usor pentru a lua forma acestora – daca nu vreti sa va murdariti pe maini, atunci puneti compozitia in formele de tarta folosindu-va de 2 linguri;
Lasati-le sa creasca in formele de tarta inca 20-30 min;
Incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti-le inauntru pentru cca 20-25 min, pana cand veti observa ca sunt rumen-aurii;
Odata gata, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca;
Taiati-le cca 3 sferturi (nu pana la capat) pe jumatate;
Inmuiati-le bine in sirop;
Amestecati sucul de cranberry cu tort gelee, intr-o craticioara;
Puneti-le la foc mic si cand a inceput sa se incalzeasca adaugati Gellfix-ul si amestecati inca putin;
Luati de pe foc;
Pe o hartie de copt puneti 2 forme de garnitura, rotunde (aici puteti sa si improvizati daca nu aveti forme de garnitura) si adaugati in interiorul acesteia 3-4 linguri din compozitia de pe foc;
Asteptati cca 2-3 min si ridicati – cerculetul de jeleu ar trebui sa fie inchegat;
Repetati procesul pana epuizati compozitia;
Bateti smantana dulce cu intaritorul, adaugand pe parcurs, putin cate putin zaharul pudra si coaja de portocala;
Puneti frisca intr-un poche si umpleti savarinele generos;
Luati cerculetele de jeleu cu o spatula si aplicati-le deasupra;
Lasati la frigider pentru cca 3-4 ore pentru a se inmuia bine si serviti cu placere;
Pofta buna !