De Dragobete, o salata de boeuf, romantica :P . Toti stiti sa o preparati, eu arat aici ca sunt olteanca si ca imi place mai acrisoara, asa, mai cu multe muraturi :)
1. Cu minim doua ore inainte, scoti din frigider, ca sa ajunga la temperatura camerei, absolut toate ingredientele pentru maioneza. Daca una este rece, se taie maioneza.
2. Cu 3 ore inainte, pui la scurs muraturile, in sita pentru paste. Elegant ar fi sa fie taiat de mana tot zarzavatul dar eu n-am timp, nu dauneaza gustului si tai la robot castravetele murat, tai in mana cuburi mari si apoi impuls de doar 5 secunde, daca robotul este puternic. Gogosarul il tai de mana pentru ca este mai moale. Le pui la scurs si inainte de a le uni cu restul le mai presezi usor cu mana in sita altfel ti se va aduna zeama in platou.
3. Speli constiincios carnea si zarzavatul.
4. Intr-o oala mare pui la fiert carnea in apa rece + 1 lingurita de sare.
5. Cureti morcovii si ii adaugi repede, fierb la fel de mult.
6. Dupa 10 minute decojesti cartofii si intregi ii adaugi la fiert. Eu pun si o ceapa mica pe care la final o arunc.
7. Dupa vreo 20 de minute adaugi telina care fierbe foarte repede, eventual o scoti inainte de a se fierbe restul, o incerci sa patrunda usor fuculita in ea.
8. Fierbi separat mazarea daca este congelata. Daca este de la conserva o gusti, de regula nu necesita fierbere.
9.Cat timp fierb legumele, prepari maioneza, asa cum am spus, musai trebuie sa aiba toate aceeasi temperatura a camerei, altfel se taie. Cu exceptia uleiului, pui totul in robot, dai drumul la viteza redusa si apoi imediat mare si adaugi ulei in fir subtire (la mine este prevazut capacul cu orificiu care dozeaza uleiul).
10. Se poate desigur si cu mixerul dar este mult mai incomod. Pe vremuri cand nu existau roboti se freca cu rabdare cu lingura din lemn.
11. Scoti intr-un bol mare tot ce este in supa si lasi sa se racoreasca doar atata cat sa iti permita ca sa tai de mana in cubulete cat mai mici. Am remarcat ca este mult mai buna tunci cand sunt unite legumele caldute. Cand am amanat pe a doua zi taiatul ingredientelor, salata n-a mai fost la fel de buna.
12. Tot ceea ce tai pui intr-un vas mare in care sa ai loc de manevra ca sa amesteci cu maioneza (opresti o parte pentru decor. Eu de zi cu zi nu o imbrac in maioneza, in copilarie imi producea greata stratul de maioneza care imbraca si o indepartam.
Ca sa nu oxideze, in varianta fara maioneza pe deasupra, o invelesc etans cu folie. Adesea, daca este multa, o tin in borcane cu capac sau boluri adanci astfel incat sa micsorez suprafata de contact cu aerul care oxideaza si decorez doar o parte din care consumam pe loc.
13. Omogenizezi legumele si maioneza, potrivesti de sare, mai adaugi zeama de lamaie daca nu este suficient de acra si mai pui mustar.
DECOR
"Oglinda" din maioneza, inimioarele le decupezi (cu un decupator) din gogosarul murat care trebuie sa fie tare. Bodura laterala este un amestec din 2-3 linguri de maioneza in care am adaugat gogosar pasat.
Sa va fie de folos!
1
Suplimentati din cantitatati pentru decorare.