Reteta de preparare a papanasilor
Da, recunosc, sunt o mare pofticioasa. Am vazut reteta video postata de Alexandru Cirtu si nu am rezistat tentatiei. Tocmai faceam branzica si o puneam la scurs, ce mai, era momentul ideal. Sursa de inspiratie este aceasta…https://www.youtube.com/watch?v=AT9WLLza87k
Cat despre reteta…in primul rand ma atras modul de prezentare si apoi cat de usor parea totul. Si chiar a fost usor. Mi-a placut ca nu m-am mai chinuit sa fac inelele alea marisoare, am facut doar sfere… simplu si usor. Apoi, smantana si dulceata nu s-au mai prelins peste tot in farfurie, ci a stat cuminte in cupe si a putut fi mancata usor cu lingurita. Am respectat reteta lui Alex de papanasi, doar ca eu i-am servit cu iaurt gras grecesc care e ceva mai slaba ca si smantana si am facut pe loc un borcan de dulceata cu afine de la congelator la care am folosit indulcitor pulbere…mai putine calorii in farfurie, pardon cupe:)))
Reteta de preparare a papanasilor
Pentru papanasi:
Reteta de preparare a papanasilor
Pentru papanasi: branza se pune intr-un castron, se adauga, extractul de vanilie, oul, zaharul, coaja rasa de lamaie, se amesteca cu furculita. Faina se amesteca cu praful de copt si putina sare. Se adauga treptat amestecul de faina la cel de branza, se amesteca cu furculita, iar cand procedeul a devenit greu se pune aluatul pe masa de lucru si se framanta cu mana. Trebuie sa va rezulte un aluat care nu se lipeste de maini, dar nici nu trebuie sa fie un aluat uscat. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15-20 minute. Punem putina faina pe masa de lucuru si pe maini. Rupe cate putin de aluat si cu mainile usor infainate modeleaza sfere. Dupa ce am terminat tot aluatul de modelat punem uleiul la incins. Se prajesc sferele in ulei mult incins, se intorc pe toate partile in uleiul incins pana devin rumene. Flacara trebuie sa fie medie, nici mica sa nu stea mult in ulei, dar nici mare sa se parpoleasca la suprafata si in interior sa fie crude…Se scot papanasii pe servetele de hartie.
Pentru dulceata: afinele se pun intr-o craticioara, se adauga indulcitorul si 2 linguri apa. Se lasa sa fiarba 10 minute. Pentru a grabi procesul de ingrosare al dulcetii am folosit putina pectina…daca nu doriti nu puneti, lasati dulceata sa fiarba pana se ingroasa putin.
Pentru asamblare: folositi niste cupe/pahare. Punem 2-3 linguri iaurt gras sau smanta grasa, peste, 2 linguri dulceata, apoi 2-3 papanasi, peste papanasi, iaurt gras sau smantana grasa si dulceata. Sunt mortales, pe cuvant de bucataras!:))) Sa va fie de folos!!!