Tocam varza, o amestecam cu sucul de rosii si condimentele.
Se pune un strat in cratita (volumul acesteia este de 4 litri)
Se pune rata pe patul de varza.
Restul de varza se pune in jurul ratei si pe deasupra acesteia.
Se incinge cuptorul la 220 grade, cind acesta este este incins se pune cratita in cuptor.
Dupa o ora, se dezveleste rata si se mai adauga 200 ml apa (sau vin rosu)
Cind s-a rumenit rata, se intoarce in cratita pentru a se rumeni si pe cealalta parte. Daca mai este nevoie, se mai adauga si putina apa.
Se baga din nou la cuptor si se urmareste sa se rumeneasca rata, iar cind acest lucru se intimpla, rata se scoate si se mai tine varza pina este gata. Cind este preparata si varza, rata revine in culcusul ei din cratita :)
Dureaza circa 3-4 ore prepararea in acest mod.
Exista si varianta de a se cali intii varza in ulei, apoi se urmeaza pasii de mai sus, avantajul fiind acela ca se scurteaza timpul de preparare
1
varza s-a tinut mai mult in cuptor deoarece n-a fost calita initial. a fost pusa direct in cratita dupa ce s-a tocat si s-a amestecat cu mirodeniile
2
daca rata e tinara, trebuie sa fiti atenti ca este gata inainte de a fi varza, de aceea trebuie obligatoriu sa fie scoasa