Ce-i mai bun decat un tortulet asa..gustos si delicat,si mai ales cescutele mici,minunate as zice eu.Este chiar si un aperitiv pentru ocazii speciale,in toate ocaziile,cand ai o cina cu cei dragi,cand ai oaspeti,chiar si la bufeturi,in fine o idee foarte buna si nu exagerat la cost.Sper sa va placa cat si mie.
-Am pus ceapa taiata fin intr-o tigae cu salamul uscat bucatele si cu un fir de ulei de masline am lasat la rozolit putin.
-Dovleceii spalati si curatati de extremitati i-am taiat rondele subtiri cu un cutit bine ascutit si asezat in tigae la rozolit bine,am adaugat si apa fiarta din cand in cand ca sa nu se arda,si cu capacul inchis am lasat 30 minute aproximativ,controland mereu.
-Intre timp am facut aluatul,am dat prin sita faina intr-un bol,apoi am adaugat o lingurita de sare,un praf de zahar,o lingurita de praf de drojdie(nu este obligatoriu in cazul acesta sa amestecam drojdia cu zaharul si apa ca la alte preparate).
-Deci am adaugat si 2 linguri de ulei,125 ml apa calduta si am amestecat cu o furculita la inceput,apoi cu mana unsa de putin ulei am lucrat-o ca la paine pana a devenit omogena si ca o mingiuta.
-Am pus pe masa 2 folii transparente si am intins aluatul cu un lemn ajutandu-ma cu putina faina ca sa intind bine si destul de subtire cat sa-mi ajunga marimea in tava mea de crostata.
-Am tapetat tava cu ulei si faina,am asezat aluatul usor si am taiat bordul cu rotela ondulata avand grija sa il las destul de gros ca sa nu se arda si sa ramana putin crocant si colorat dupa coacere,asa ca l-am uns cu o pensula de bucatarie udata in putina apa.(se poate unge si cu ou si lapte daca doriti).
-Am gaurit cu furculita fundul aluatului ca sa nu se umfle in cupor sau sa faca bule de aer,si am lasat deoparte pana am terminat umplutura.
-La dovlecei am stins focul si adaugat 100 gr faina,2 oua,o lingura de lapte,o lingura de smantana,3 linguri de parmenzan ras si am amestecat delicat ca sa nu strivesc prea tare dovleceii.
-Am asezat umplutura peste aluat in tava si am ornat cu bucatele de salam uscat deasupra.
-Am dat drumul la cuptor la maxim,200 grade si am pus tortul la colorat 20 minute,cand am vazut ca bordul e frumos,l-am scos din cuptor si acoperit cu folie argintie deasupra.Am coborat temperatura cuptorului la 180 grade si am lasat tortul inca 20 minute,am controlat daca e copt si in interior si am scos,Am pus si putin marar taiat fin deasupra.
-Am asezat in tava de servit si taiat felii.
-Consistenta aluatului la borduri este putin crocant,inauntru este ca de papara delicat,se face si pielita deasupra delicioasa de la parmezan,si salamul crocant deasupra,ce sa mai zic este un deliciu.
-Am facut si tartine mici din aluatul ramas,mi-au iesit vreo 5.
-Aceeasi procedura doar versiune mignon:am intins aluatul si asezat in forme mici unse cu ulei,am gaurit cu furculita,am uns cu pensula de bucatarie bordul cu putina apa si asezat salam bucatele,emmentaler si parmezan ras,lasat la cuptor la maxim 200 grade pentru 20 minute pana s-au colorat bine.Frumusele foc si bune!(poate mai bune decat tortul cu dovlecei...mmm trebuie sa ma gandesc mai bine..:)))
Pofta mare!