Stiu ca la majoritatea le place sa pregateasca cartofii piure cu putin lapte si unt sau smantana si asa fac si eu majoritatea timpului. Dar azi mi-am adus aminte cum facea bunica cartofii mai demult. Si mi-am adus aminte de asta pentru ca tocmai m-au sunat bunicii de la Tasnad si bunicul imi spunea ca nu ii place faptul ca bunica nu mai face cartofii cu ceapa cum ii facea mai demult si ca acum sunt prea moi de la atata lapte si nu au culoare :)) mi s-a facut si mie pofta de vechea reteta si azi am decis sa mai schimb putin clasicii cartofi piure :)
Pulpele se spala bine, se condimenteaza cu sare, piper, boia si se aseaza intr-o tava tapetata cu foaie de copt. Peste acestea se adauga ceapa (cea mai maricica) tocata marunt, usturoiul tocat marunt, pasta de ardei, delicatul de casa (sau legumele rase mai exact), rosia taiata felii, ardeiul feliat subtire si ardeiul iute tocat marunt. Se adauga 1/4 cana ulei si 1/2 cana apa si se da la cuptor la foc mic timp de aproximativ o ora si 40 de minute. Din cand in cand mai puteti intoarce pulpele, iar inainte cu 10 minute sa fie gata se adauga busuiocul, patrunjelul si cimbrul.
Intre timp curatam cartofii, ii spalam, ii taiem in bucati mici si ii punem la fiert pana trec de testul cu furculita. Cand sunt gata ii pisam, iar in loc de lapte vom prepara un sos astfel:
Ceapa mai mica se toaca marunt si se pune la calit cu cele 2 linguri de ulei, o lingura boia de ardei dulce si putina apa. Cand ceapa s-a inmuiat bine, se ia de pe foc si se torna compozitia peste cartofii piure. Se amesteca bine si se condimenteaza cu sare.
Mancarea e foarte buna in combinatie cu o salata sau cu muraturi.