Îmi place mult carnea de curcan, mi se pare că se aseamănă (dar nu răsare) cărnii de pui de casă. Pregătită la cuptor, acompaniată de orez şi salată de crudităţi, n-aş refuza-o niciodată...sau mă rog..., uneori aş spune NU.
Orezul, de data asta, are un condiment special, adus de peste mări şi ţări :)) în care am mai adăugat şi eşalotă uscată (asta pentru că-mi place combinaţia galben-violet :D ).
Orez
Salata de crudităţi
Înainte de a prepara carnea de pasăre, obişnuiesc să o trec prin flacără, să se ia bine toţi perii apoi se spală, se şterge cu un prosop curat şi se dezosează (îi scot şi pieliţa).
Tehnica de dezosare, pe care o ştiu de la tata, se taie mai întâi pulpa "la bază" de jur-împrejur după care de-a lungul osului, "dezlipind" apoi uşor carnea cu ajutorul cuţitului.
Se pun toate condimentele într-un bol şi se amestecă bine, eu mai nou folosesc un mojar cu pistil.
Se pune carnea în tavă, se unge cu ulei de floarea soarelui, se condimentează (sau se poate amesteca uleiul şi condimentele după care se unge carnea cu o pensulă), se împănează cu usturoi (spălat înainte, îl las în coajă) se pun deasupra bucaţele de unt şi se lasă 15-20 de minute, timp în care se încălzeşte cuptorul.
Se acoperă tava (dacă nu are capac, cu folie de aluminiu) şi se pune în cuptor pentru 45-50 de minute, la foc potrivit. După jumătatea timpului, când s-a rumenit, se adaugă vinul.
Orezul se spală, se căleşte puţin în ulei încins, se adaugă condimentul marocan (dacă nu-l aveţi treceţi spre China, adăugaţi curry şi eventual puţin ghimbir ras), apă fierbinte şi sare. Se fierbe timp de 8-10 minute, se adaugă eşalota uscată, piper se acoperă cu un prosop curat şi un capac (eu mai şi înfăşor cratiţa cu un prosop mai gros...etc.).
Salata de crudităţi: legumele se dau la răzătoare şi se condimentează cu cele trecute la ingrediente. Cum am mai spus, dacă nu aveţi condimentul pentru salată, puteţi pune puţin ceapă roşie, pătrunjel, ardei iute, usturoi - tocate foarte fin şi sare, piper.
Poftă bună!