Dragii/dragele mele, pentru azi am pregatit o mancare speciala, un pui de casa la cuptor, aromat, fraged si numai bun de mancat. Dar ce e special...tocmai puiul, care vine din curtea bunicilor mei si pentru asta trebuie sa le multumesc inzecit si sa ma bucur ca m-au cadorisit cu asa ceva, dar pe alta parte nu pot sa nu ma intristez stiind ca pentru mine au sacrificat un suflet nevinovat :D...Insa cu toate parerile de rau, nu m-am putut abtine sa pregatesc aceasta mancarica la cuptor cu care am hranit familia 2 zile. In tot raul si-un bine pana la urma.
Eu am primit puiul gata taiat si curatat..thank God!!! Ca mare era distractia daca ma lasau pe mine sa jumulesc puiul (lucru ce inca nu l-am facut niciodata) si apoi sa stau si cu el deasupra focului sa-i ard si ultimele varfuri de pene :)) Dar nu, n-am trecut prin asa ceva...l-am primit curatat si spalat frumos, gata de petrecere - saracul nu stia ce-l asteapta.
Mare lucru nu este de facut. Luam lamaia si o spalam bine bine, o frecam cu buretele de sarma, daca aveti lamaie bio nu e cazul sa treceti la masuri dintr-astea extreme. Ceapa si usturoiul le curatam, spalam si le taiem in 4. Intr-un bol amestecam condimentele: boiaua, busuiocul, cimbrul, sarea si piperul. Pregatim o tava pentru cuptor, in care sa incapa si puiul normal, si dam drumul la cuptor la 190 de grade.
Lamaia o intepam cu o scobitoare din loc in loc, apoi o introducem asa intreaga in pui, adaugam ceapa si usturoiul. Puiul il legam cu o ata de picioare, sa fim siguri ca nu are cum sa fuga, apoi il frecam pe toate partile cu amestecul de condimente pregatit mai devreme. Il asezam frumos in tava, turnam apa, acoperim cu folie (sau capac) si dam la cuptor. Timp de o ora il lasam asa acoperit, sa se imbine toate aromele si sa se patrunda carnea de pui, dupa care luam folia (capacul) si-l mai lasam inca o jumatate de ora. In timpul in care puiul sta descoperit la cuptor sa avem grija sa-l mai stropim din cand in cand cu sosul format in tava, in felul acesta nu se va usca prea tare si se va colora frumos. Al nostru a iesit rumen de tot, si fraged, cu toate ca era pui de casa si probabil o sa credeti ca acesta e mai atos.
Daca va hotarati sa faceti reteta asta, puteti folosi si pui cumparat, iar daca folositi de casa, sa aveti grija sa fie dintr-ala mai tanar, dar totusi sa aiba ceva carnita pe el :))
Pentru garnitura pregatim niste cartofi crocanti, tot la cuptor. Fierbem cartofii, taiati in 4, in apa cu sare timp de 10 minute. Ii scurgem bine de apa.
Pregatim amestecul de condimente intr-un bol mai incapator de data aceasta: pesmet, susan, boia, sare si piper. Stropim cartofii cu uleiul de masline, apoi ii tavalim prin condimente si-i dam la cuptor la foc mare (220 grade) timp de 15-20 de minute, la grill daca aveti aceasta optiune, daca nu se poate si fara, pe treapta cea mai de sus a cuptorului.
Cat timp s-a facut puiul n-am rezistat tentatiei de a face si niste ardei copti, si am strecurat cativa langa el. Au fost numai buni langa pui si cartofi, s-au cum s-ar zice...au facut mancarea sa alunece mai bine pe gat :))
Pofta buna!
P.S. Daca vi se pare ca puiul are o pozitie cam indecenta...sa stiti ca doar vi se pare! :P