Prajitura ungureasca

de Teo in Prajituri, 12 Mar 2014 | 30661 vizualizari

 

Este o reteta foarte veche din caietul cu retete pe care se asternuse colbul plin cu amintiri; arata cam zdrentuit, pentru ca l-am imprumutat foarte mult, l-am folosit si eu si intr-o zi mi-a fost inapoiat tocat de soricei. Vai, ce mult am suferit, simteam ca am pierdut ''documente'' importante! Sa trecem la treaba!

 

INGREDIENTE

Foi:

  • 300g faina
  • 100g zahar
  • 100g untura
  • 5 linguri lapte
  • 2 linguri cacao
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu stins

Crema:

  • 250ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 250 g zahar farin
  • 2 galbenusuri
  • coaja de lamaie
  • 1 pachet margarina

Blat:

  • 5oua
  • 5 linguride zahar
  • 5 linguri faina
  • 1 lingura ulei
Portii: 35
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura ungureasca:

Se framanta o coca amestecand toate ingredientele pentru foi; se imparte coca in doua  si se coc pe dosul tavii doua foi.

Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri, se bate bezeaua cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile frecate cu uleiul; amestecam apoi cu  faina si dam la cuptor pentru 20 min.

Crema: diluam amidonul cu putin lapte, adaugam galbenusurile si zaharul si fierbem pana se ingroasa. Pana se raceste frecam margarina cu zaharul  si amestecam cu crema racita.

Ansamblare: asezam in tava o foie cu cacao, stropim cu coniac sau rom.

Ungem foaia cu jumatate din crema, adaugam blatul simplu, apasam usor cu mana, stropim cu sirop de lamaie. Lasam sa intre siropul in blat  si intindem cealalta parte de crema.

Peste crema asezam a doua foaie cu cacao, stropim cu coniac si lasam sa intre usor in foaie.

Deasupra se poate face o glazura cu gratar de ciocolata sau nu mai insiropam foia de deasupra si doar pudram.

TIPS-URI

1

A doua zi prajitura se inmoaie perfect.

2

Coniacul ii da un gust placut.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura ungureasca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Bunica 1

14.03.2014, 15:37

Liuta pe tine de asteapta acasa,dar eu raman cu gantul la ea.Ar trebui sa pun mana sa-mi fac(reteta o am).Foarte buna!

Teo 1

16.03.2014, 22:02

Buni,e atat de gustoasa...!swi cat de veche e !

delia64 1

10.11.2014, 16:42

La favorite cu ea !!!

COMENTEAZA

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura de post