Am vazut aceasta prajitura cu multi ani in urma pe blogul "
Dulciuri fel de fel
", apoi am vazut cu ceva timp in urma si varianta Timeei si mi-a placut cum arata. Azi a venit randul sa fac si eu aceasta prajitura, in my way. Reteta e simpla de tot, doua blaturi simple, unul alb si unul maro si o crema la alegere. Eu am ales din comoditate crema de la prajitura krem a la krem. Dar merge si o crema caramel cum a facut Miha sau si crema cu capucino a Timeei. Dar avand in vedere ca lui Alex nu-i plac prajiturile cu cafea, nu-i place nici macar tiramisu, am preferat crema simpla de vanilie.
Blaturi:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, apa si uleiul si se bat cu mixerul pana se albesc, isi dubleaza volumul si se topesc cristalele de zahar. Se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca bine pana se inglobeaza faina, apoi cu o lingura, amestecand de jos in sus, se adauga albusurile batute spuma. Se toarna amestecul in tava (20/30) tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul pana trece testul cu scobitoarea, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.
Pentru blatul cu cacao, modul de preparare e identic cu cel al blatului alb. Sirop: Se caramelizeaza zaharul, se adauga apa si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul.
Crema: Se pun toate ingredientele intr-un bol si se bat cu mixerul pana rezulta o crema spumoasa. Glazura: Se topeste ciocolata pe baie de aburi impreuna cu frisca lichida.
Asamblare:
Cele doua blaturi trebuie sa fie reci. Sub nicio forma nu se taie cat sunt calde. Blaturile se suprapun, se taie marginile, apoi se taie fasii egale. Dupa parerea mea cel mai simplu e sa se taie mai intai in doua parti egale, apoi diecare parte din nou in doua si apoi din nou in doua fiecare parte obtinuta. Se obtin astfel 8 fasii egale albe si 8 maro. Una o sa ramana oroicum, insa impreuna cu marginile le-am congelat si am sa le folosesc data viitoare la cake pops. Pe o tava se pun 5 fasii unse intre ele cu putina crema. Una alba, una maro. Se insiropeaza. Eu le-am insiropat foarte putin cu o pensula, mi-a fost teama sa nu se lase prajitura. Deasupra se pune un strat de crema, apoi din nou 5 fasii . Daca primul rand l-am inceput cu o fasie maro, al doilea il vom incepe cu o fasie alba. Procedam la fel pana asamblam prajitura. Vor iesi 3 randuri. Cu crema ramasa ungem toata prajitura si marginile, apoi glazuram cu ciocolata neagra sau cu lapte. Mie imi place ciocolata neagra, e preferata mea, de aceea o folosesc mai des. Dupa glazurare se pune prajitura o ora in frigider, apoi se poate taia. Din pacate feliile mele n-au iesit perfecte, as fi vrut sa fie mai evidenta tabla de sah, dar s-a cam manjit cu crema.