Pentru acest week-end vroiam o prăjitură simplă,dar musai să fie cu fructe.Si cum caisele îmi plac foarte mult,am zis că e potrivit să le folosesc.dar cum zmeura este marea mea iubire,am completat gustul minunat al pandişpanului cu o cremă de zmeura.Blatul pufos,gustul acrisor al caiselor au fost completate minunat de crema dulce aromată de zmeură.
Pentru blat am folosit o reţetă cu albuşurile „opărite” cu sirop de zahăr,reţetă pe care v-o recomand cu drag,va ieşi o minunăţie de prăjitură.
Modul de preparare este foarte simplu,pentru unele ingrediente,cantităţile se măsoară cu cana,dar ca să nu isc comentarii fără sens,am cântărit şi am scris echivalentul în grame.
Ca un punct de vedere personal,consider că o reţetă are aceeaşi sorţi de izbândă chiar daca unitatea de măsură este cana sau lingura,ideea este să avem aceeaşi unitate de măsură şi să păstrăm proporţiile menţionate în reţeta respectivă.
Să vă povestesc şi cum am pregătit bunatate de prăjitură,care s-a mâncat cam la fel de repede cum s-a pregătit.Nu am poze prea reuşite pentru că nu am fost prea inspirată în ultimul timp.
Pentru început am pregatit blatul.
Am separat albusurile de galbenusuri.
Intr-o cratita am pus zaharul cu cele 5 linguri de apa si zeama de lamâie.
Cât timp am mixat albusurile cu un praf de sare(de fapt,eu prefer sa le bat cu telul spirala),am pus sa fiarba siropul de zahar.Acesta va avea consistenta mierii când este gata.
Când am obtinut o spuma ferma din albusuri,am turnat siropul fierbinte în fir subtire,mixând în continuare.
Am obtinut o spuma consistenta si lucioasa.
Am adaugat galbenusurile pe rând ajutându-ma de un tel.
Apoi am încorporat faina amestecata cu praful de copt si la final uleiul.
O parte din compozitie am amestecat-o cu cacao.
Caisele le-am spalat si le-am scos sâmburii.Eu am preferat sa nu le pun cu zahar,dar daca nu va place gustul lor acrisor dupa ce se coc,puteti sa le dati prin zahar.
In tava am pus hârtie de copt si am pus alternativ cele doua compozitii.
Am asezat deasupra caisele.
Am pus tava la cuptor,primele 15 minute la 200 de grade,apoi am redus focul la 180 de grade.Am mai lasat înca 25 de minute.
Este util însa sa verificati cu o scobitoare dupa 30-35 de minute daca este copt.
Am lasat blatul sa se raceasca,între timp am pregatit crema.
Am mixat frisca si am amestecat-o cu gemul de zmeura.
Am pus crema peste prajitura si apoi am razuit ciocolata si am decorat cu bombonele.
Se lasa la frigider cel putin o ora.Este mult mai gustoasa rece.
Poftă bună !!!!