chiar daca suna ciudat, pot sa va asigur ca e delicioasa!
Spalam, curatam rubarba si o taiem cubulele. Presaram 100 gr zahar si o lasam sa-si scurga zeama.
Preparam blatul astfel:
Separam albusurile de galbenusuri.
Impartim cantitatea de zahar alocata blatului. Batem albusurile cu 5 linguri de zahar tos pana devin spuma.
Galbenusurile se freaca cu alte 5 linguri de zahar,cu praful de copt stins in otet pana isi dubleaza volumul. Adaugam alternativ apa minerala si faina pana incorporam intreaga cantitate necesara. Adaugam albusurile amestecand cu grija, cu o lingura de lemn, de sus in jos sa nu se lase blatul.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Turnam aluatul si il nivelam cu lingura de lemn. Presaram grisul (care are rolul de absorbi surplusul de lichid lasat in timpul coacerii de rubarba). Peste gris asezam din loc in loc bucatele de rubarba foarte bine stoarsa. Zeama lasata de aceasta se pastreaza pentru ca o vom folosi la crema de sfecla rosie.
Dam tava la copt, in cuptorul preincalzit pentru cca 40 min. (170 /180 grade). Cand devine aurie o scoatem din cuptor si o lasam la racit.
Prepararea cremei:
Maruntim sfecla rosie cu robotul, adaugand totodata smantana pentru frisca, zeama ramasa de la rubarba stoarsa si zeama de la jumatate de lamaie in robot.
Acest amestec se pune la foc mic intr-o craticioara. Pana se incalzeste, amestecam intr-un bol amidonul cu apa rece. Cand da in clocot sfecla, adaugam amidonul dizolvat si amestecam pana obtinem o crema de consistenta unei budinci.
Asa fierbinte o intindem peste blat si lasam la racit.
Dupa ce s-a racit, taiem intai marginile prajiturii, apoi portionam in marimea dorita intreaga prajitura pentru ca urmeaza sa o decoaram ;)
Prepararea sosului alb:
Incalzim frisca lichida; rupem ciocolata alba bucati si o adaugam in vas peste frisca incalzita. Amestecam pana se topeste complet ciocolata.Dam vasul deoparte si cand se raceste putin, turnam sosul intr-o punga rezistenta, taiem cu grija capatul pungii in asa fel incat sa se prelinga in fir subtire sosul.
Preparam frisca astfel:
100 ml frisca lichida rece (de la frigider) se mixeaza la viteza mare pana obtinem frisca de consistenta dorita. Umplem poshul sau pistolul de ornat cu frisca si peste sosul alb decoram fiecare bucatica de prajitura cu cate un mot alb de frisca.
Pofta buna!
//
//
//