Imi plac prajiturile cu mere iar combinatia de mere cu crema de vanilie e delicioasa
Merele se curata de coaja, se taie in 4 si se scot semintele.
Intr-o cratita se pun la caramelizat 150 gr zahar, dupa ce se caramelizeaza zaharul se adauga 150 ml vin alb dulce. Apoi se pun si merele taiate in 4 si lasam la foc potrivit 5-7 minute pana se inmoaie putin merele. La final se adauga scortisoara dupa gust.
Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt, se unge bine cu unt si se aseaza merele cu zeama cu tot.
Pentru blat se bat albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul apoi se adauga galbenusurile unul cate unul pana se incorporeaza bine si adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam din nou usor pana se incorporeaza bine.
Compozitia obtinuta o rasturnam peste merele din tava si nivelam bine.
Tava se da la cuptorul preincalzit si se tine pana pandispanul este copt (se desprinde de margini sau facem proba cu scobitoarea). Cand e gata scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca 20 de minute dupa care rasturnam prajitura pe un platou sau o tava astfel incat merele sa fie deasupra.Se lasa sa se raceasca bine.
Intre timp pregatim crema. Se pune laptele la fiert intr-o cratita cu fundul mai gros sau ceaun. Separat se bat galbenusurile cu telul cu un praf de sare si zaharul.
Apoi se adauga amidonul sau faina, se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase si se adauga 2/3 din laptele fierbinte.
Compozitia bine omogenizata se adauga peste laptele de pe foc si se fierbe la foc mic pana se ingroasa. La final se adauga extractul de vanilie. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la racit.
Pentru ornat se bate bine smantana pentru frisca pana se intareste si la final se adauga 2-3 linguri de zahar pudra dupa gust.
Crema racita se pune peste blatul cu mere, se niveleaza si deasupra se orneaza cu frisca.
Pofta buna!