Prajitura cu mere caramelizate, piscoturi si crema cu mascarpone

de Rocsi in Prajituri, 10 Noi 2016 | 9382 vizualizari

 

Am pornit cu gandul sa fac o prajitura simpla cu mere, insa am ajuns la aceasta prajitura putin mai "pompoasa", cum ar zice unii din familia mea. Hai sa mai pun si din aia, dar hai ca mai am si niste piscoturi si tot asa pana am ajuns la acest rezultat, un rezultat delicios!

 

INGREDIENTE

  • Pentru merele caramelizate:
  • 600 gr mere
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita unt

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • vanilie
  • un praf de sare

Pentru crema:

  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingura zahar pudra
  • 2 lingurite vanilie

In plus:

  • 1 pachet mic de piscoturi
  • zeama de compot de caise
  • 1 lingura cacao
  • miez de nuca
  • fructe pentru decor (astea le puneti in functie de preferinte)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere caramelizate, piscoturi si crema cu mascarpone:

Merele caramelizate:
Spalam merele, le decojim si le taiem cuburi potrivite.
Le transferam intr-o cratita, adaugam zaharul, scortisoara si untul.
Punem cratita pe foc, amestecam bine pana zaharul este topit, apoi le lasam 5 minute la foc mic sa fiarba.
Cand sunt gata, tragem cratita de pe foc, lasam merele sa se raceasca.

Blatul:
Galbenusurile le mixam cu zaharul, apoi si cu uleiul.
Adaugam laptele, apoi praful de copt, vanilia si faina.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete.

Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm.
Turnam merele, le nivelam, apoi punem compozitia de blat si o nivelam.
Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam pentru 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Prajitura rece, o rasturnam pe un platou, sa fie cu merele in sus.
Crema:
Mixam mascarponele cu zaharul pudra, vanilia si coaja rasa de lamaie.
Separat, mixam frisca lichida rece, dar nu de tot.
O incorporam peste mascarpone si mai mixam putin.

In jurul prajiturii de pe platou punem un inel detasabil.
Punem cam jumatate din crema, o nivelam.
Trecem piscoturile prin zeama de compot, le asezam in tava, apoi punem restul de crema si o nivelam.
Dam prajitura la frigider 2-3 ore.
Dupa acest timp, o scoatem din frigider, indepartam inelul detasabil.
O pudram cu cacao, apoi o decoram cu bucati de mere, miez de nuca, struguri, frunze de menta si ce va mai place.
Portionam si servim. Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere caramelizate, piscoturi si crema cu mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu mere si bezea