pentru o tava cu dimensiunile 20x30:
In primul rand, trebuie sa mentionez ca toate ingredientle trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca nu uitati sa scoateti totul de la frigider cu vreo 2 ore inainte de a va apuca de treaba.
Incepem cu pregatirea aluatului. Astfel, am pus intr-un bol cele doua oua, iaurtul, laptele, 200 gr. unt, praful de copt stins in zeama de lamaie si faina putin cate putin, amestecand continuu, ca mainile sau cu robotul de bucatarie.
Eu am avut ceva de munca, pentru ca nu am un robot de bucatarie suficient de incapator pentru toate cantitatile acestea, asa ca am framantat aluatul cu mainile.
Cand am terminat de incorporat faina, am impartit aluatul rezultat in trei parti egale. Ar fi perfect daca folositi cantarul de bucatarie pentru a nu gresi impartirea. Apoi, cele trei bucati de aluat, se impart la randul lor in cate noua parti aproximativ egale.
In bolul in care ati framantat aluatul turnati tot amidonul şi aruncati in el toate cele 27 bucatele de aluat.
Presarati pe masa amidon. Asezati o bucatica de aluat pe care o intindeti cu facaletul cam de dimensiunea unei palme. Presarati peste ea din nou amidon si asezati deasupra ei o alta fasie de aluat intinsa tot cam de dimensiunea unei palme. Suprapuneti astfel, 3-4 bucati de aluat (este foarte important sa nu uitati sa presarati amidon intre foi, pentru a evita lipirea lor). Ulterior, intindeti cu facaletul toate cele patru bucati de aluat o data, cat puteti de mult, pana se formeaza foi foarte subtiri, aproape transparente.
Dezlipiti foile si asezati-le pe rand in tava.
Procedati in acest mod pana asezati in tava jumatate din foi.
Presarati peste acestea toata nuca macinata. Apoi asezati peste nuca restul de foi.
Intre timp, taiem baklavalele in ce forma dorim. Eu nu am vrut sa ma complic cu romburi sau alte forme, asa ca le-am taiat patratele.
Turnam peste acestea restul de unt topit, incercand sa acoperim fiecare baklava.
Introducem tava in cuptorul incins in prealabil si lasam la copt pana cand acestea sau rumenit usor la suprafata.
Intre timp pregatim siropul. Intr-o cratita turnam apa, zaharul, zeama de la o jumatate de lamaie si esenta de vanilie. Fierbem siropul aproximativ 20 minute la foc mic.
Cand baklavalele s-au rumenit oprim cuptorul si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-au racit complet, turnam peste acestea siropul fierbinte.
Sunt bune pentru servit dupa aproximativ 12 ore, timp in care siropul este absorbit aproape in totalitate.
Enjoy!!!