O prajitura usoara si ca mod de preparare, dar si usor de mancat. De mare ajutor mi-a fost tava dreptunghiulara cu margini detasabile. Nu mi-am dat seama de ajutorul ei decat atunci cand am folosit-o...
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri, mizam pentru 1 minut albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Amestecam galbenusurile cu uleiul si le adaugam la bezea. La amestecul rezultat adaugam vanilia, amestecam, adaugam iaurtul si amestecam usor de jos in sus. Amestecam faina cu praful de copt si-l adaugam la compozitia pentru blat. Punem aluatul in tava dreptunghiulara cu margini detasabile, captusita pe fund cu hartie de copt, iar marginile unse cu ulei si pudrate cu faina. Coacem blatul la 170 grade pentru 25-30 minute. Lasam blatul sa se racesaca, il scoatem din tava, indepartam hartia de copt si-l punem la loc in tava cu inelul detasabil pus.Dupa ce blatul s-a racit cateva ore, il insiropam cu sucul extras de la un mar(eu am folosit un storcator de fructe) si-l lasam 30 minute sa intre bine sucul in blat. Peste blatul insiropat punem merele de la borcan si le distribuim uniform pe toata suprafata blatului. Peste mere punem biscuitii digestivi unul langa altul, pana acoperim toata suprafata cu biscuiti. Dam tava la rece pana pregatim crema.
Pentru crema de vanilie: punem laptele pe foc intr-o craticioara cu fund dublu pana ajunge la punctul de fierbere. Amestecam galbenusurile cu indulcitorul si extractul de vanilie. Peste galbenusuri punem laptele fierbinte si amestecam cu telul tip para.
Transferam totul in craticioara in care am fiert laptele, adaugam amidonul diluat in putin lapte rece, lasam pe foc si amestecam continuu pana crema se leaga si are consistenta unei budinci. Gelatina o hidratam in cateva linguri de apa rece, apoi o dizolvam pe flacara foarte mica. O adaugam la crema de vanilie.
Punem o folie alimentara peste crema(sa nu prinda pojghita) si o dam la rece. Nu este necesar sa fie complet rece, dar sa nu fie fierbinte...daca este putin calduta este perfecta. Mixam crema de vanilie si adaugam treptat mascarponele pana la incorporarea completa a acestuia. Turnam crema peste stratul de biscuiti, o intindem uniform si o dam la rece pentru 3-4 ore.
Radem ciocolata deasupra, indepartam marginile detasabile si prajitura poate fi portionata si servita. Sa va fie de folos!
1
nu este necesar sa montati prajitura in tava in care ati copt blatul... se poate pune blatul pe un platou/tava si apoi se pune inelul detasabil peste blat
2
biscuitii se vor inmuia de la mere si de la crema de vanilie
3
merele se pot amesteca cu scortisoara