Ieri de dimineata m-am trezit cu gandul la albusurile care s-au cam strans de ceva vreme in congelator, asa ca le-am pus gand rau...am vrut sa fac un chec, dar m-am razgandit cand am dat de prajiutra Laurei Sava http://savalaura.blogspot.com/2007/05/prajitura-din-albus-yta.html , indeplinea toate cerintele mele, seamana cu prajitura Tosca, doar ca nu are crema din oua, ci din budinca cu unt... asadar am trecut la fapte, am modificat-o putin pentru ca am copt blatul intr-o tava mai mica si a iesit prea inalt, asa ca l-am taiat in 2 si a iesit o minunate de prajitura.
Multumesc draga Laura pentru reteta.
Pentru blat:
Pentru crema:
Pentru glazura:
Pentru sirop:
Pentru inceput scoatem albusurile de la congelator cu cateva ore inainte de a ne apuca de prajitura, asta in cazul in care folositi albusuri congelate.
Intre timp pregatim budinca conform instructiunilor de pe pachet, doar ca in loc de 500 ml lapte folositi doar 300 ml in care puneti vanilia. ( o pregatim de la inceput pentru a avea timp sa seraceasca )
Pregatim blatul:
Mixam albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul si devine spuma, adaugam apoi zaharul in ploaie si mixam pana spuma devine densa si lipicioasa.
Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt, macul si zaharul vanilat si omogenizam compozitia.
Turnam compozitia intr-o tava tapetat cu hartie de copt ( daca vreti ca prajitura sa va iasa ca a mea folositi o tava pe jumatatea tavii de la aragaz, nu stiu exact dimensiunile ) si dam la cuptorul preincalzit 20 de minute, la foc mediu, facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata il lasam sa se raceasca, dupa care il taiem in 2.
Pregatim crema:
Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pudra, dupa care adaugam budinca si mixam pana se omogenizeaza crema.
Impartim crema in 2, punem jumatate peste primul blat, iar cealalta jumatate peste cel de-al doilea blat.
Acoperim cu biscuitii pe care i-am insiropat,asezandu-i unul langa altul.
Pregatim glazura pe care o facem asa:
Punem toate ingredientele intr-un ibric, la foc mis si lasam sa se omogenizeze si sa dea in 2-3 clocote, dupa care o dam 5- 10 minute la rece.
Turnam glazura peste biscuiti si dam prajitura la rece 5-6 ore, eu am lasat-o peste noapte, pentru ca trebuie sa recunosc, am pus mai mult de 4 linguri de lapte si glazura mea nu s-a intarit asa cum trebuia :D insa va asigur ca e minunata si asa!