O prajitura racoroasa care poate fi adaptata cu orice fruct zemos si aromat. Cu siguranta va veti incanta atat familia cat si prieteni. Plus de asta este foarte simplu de facut. Eu am adaptat cantitatile pentru o tava de 30 x 20 . Dar nu e farmacie. Trebuie avut grija sa incapa cantitatea de preparat in tava. Niciodata nu am suportat retetele cu 137 g faina si 22 ml lapte, ca doar nu facem prajituri in degetare.
Preparare jeleu de afine :
Punem gelatina (20 g) la hidratat cu apa cat s-o acopere.
Punem afinele inghetate sau proaspete intr-u bol metalic cu coada lunga sau ce aveti pe-acasa, dar sa fie de metal. Punem peste ele 3-4 linguri de zahar tos si le punem pe foc sa fiarba vreo 5 - 10 minute la foc minute nu trebuie sa scada sosul. Avem nevoie de el. Luam de pe foc, adaugam gelatina hidratata si amestecam bine pana se incorporeaza bine si se topeste gelatina. Lasam deoparte in bucatarie. Ne apucam repede de crema.
Preparare crema :
Se pune gelatina la hidratat intr-un ibric de metal si peste ea se pune apa atat cat s-o acopere . Cat se hidrateaza facem crema.
Se pune frisca intr-un bol incapator si se bate cu mixerul pana incepe sa se lege. Nu trebuie sa stea bat, trebuie sa lege si sa capete volum. Se adauga peste frisca iaurtul si zaharul. Se continua baterea pana devine o crema consistenta si s-a topit zaharul. Se adauga gelatina si se amesteca veriginos cu un tel pana se incorporeaza bine. Daca gelatina din ibric este aproape inchegata o pune putin pe foc mic amestecand continuu pana devine fluida. ATENTIE NU SE FIERBE PENTRU CA N-O SA SE MAI INCHEGE PREPARATUL !!!!
Asamblare prajitura :
Luam tava in care vrem sa punem prajitura, o udam cu apa rece la interior, o tapetam cu folie alimentara, punem un rand de piscoturi insiropate (ca la tiramisu) in sirop de zahar (la o cana de apa eu pun 2 linguri de zahar si 2 plicuri zahar vanilinat. Puteti pune si doua - trei linguri se sirop de la afine pentru gust si culoare)
Peste piscoturi punem jumatete din cantitatea de jeleu, il repartizam pe toata suprafata cu piscoturi, peste jeleu punem jumatate din crema, repartizam uniform si o dam la congelator pentru 10 minute. O scoatem din congelator, mai punem un rand de piscoturi, punem restul de jeleul, il repartizam pe toata suprafata, peste jeleu punem restul de crema, uniformizam bine si il dam la frigider pana a doua zi. Rasturnam prajitura pe un platou/tava si o ornam dupa preferinta, evenimet, inspiratie. Eu cum nu am avut nicio preferinta, nici un eveniment si nici o inspiratie in ziua aceea (era duminica, si era vara, si era cald)l-am lasat asa. S-a devorat pana seara. Eu, sotul, 2 copii si doi vecini....
Va doresc pofta buna !