Prajitura cu iaurt si jeleu de afine

de adela_64 in Prajituri, 15 Noi 2013 | 6030 vizualizari

 

O prajitura racoroasa care poate fi adaptata cu orice fruct zemos si aromat. Cu siguranta va veti incanta atat familia cat si prieteni. Plus de asta este foarte simplu de facut. Eu am adaptat cantitatile pentru o tava de 30 x 20 . Dar nu e farmacie. Trebuie avut grija sa incapa cantitatea de preparat in tava. Niciodata nu am suportat retetele cu 137 g faina si 22 ml lapte, ca doar nu facem prajituri in degetare.

 

INGREDIENTE

  • Crema :
  • 800 g iaurt grecesc 10% grasime ( cutii mari de la LIDEL )
  • 800 g frisca lichida ( 4 cutii a 200 ml)
  • 200 g zahar
  • 3-4 pliculete zahar vanilinat
  • 20 g gelatina
  • 1 pachet mare de piscoturi
  • sirop de zahar pentru insiropat piscoturile
  • Jeleu de afine
  • 700 grame fructe de padure congelate
  • 3-4 linguri cu varf de zahar
  • 2 plicuri gelatina
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu iaurt si jeleu de afine:

Preparare jeleu de afine :

Punem gelatina (20 g) la hidratat cu apa cat s-o acopere.

Punem afinele inghetate sau proaspete intr-u bol metalic cu coada lunga sau ce aveti pe-acasa, dar sa fie de metal. Punem peste ele 3-4 linguri de zahar tos si le punem pe foc sa fiarba vreo 5 - 10 minute la foc minute nu trebuie sa scada sosul. Avem nevoie de el. Luam de pe foc, adaugam gelatina hidratata si amestecam bine pana se incorporeaza bine si se topeste gelatina. Lasam deoparte in bucatarie. Ne apucam repede de crema.

Preparare crema :

Se pune gelatina la hidratat intr-un ibric de metal si peste ea se pune apa atat cat  s-o acopere . Cat se hidrateaza facem crema.

Se pune frisca intr-un bol incapator si se bate cu mixerul pana incepe sa se lege. Nu trebuie sa stea bat, trebuie sa lege si sa capete volum. Se adauga peste frisca iaurtul si zaharul. Se continua baterea pana devine o crema consistenta si s-a topit zaharul. Se adauga gelatina si se amesteca veriginos cu un tel pana se incorporeaza bine. Daca gelatina din ibric este aproape inchegata o pune putin pe foc mic amestecand continuu pana devine fluida. ATENTIE NU SE FIERBE PENTRU CA N-O SA SE MAI INCHEGE PREPARATUL !!!!

Asamblare prajitura :

Luam tava in  care vrem sa punem prajitura, o udam cu apa rece la interior, o tapetam cu folie alimentara, punem un rand de piscoturi insiropate (ca la tiramisu) in sirop de zahar (la o cana de apa eu pun 2 linguri de zahar si 2 plicuri zahar vanilinat. Puteti pune si doua - trei linguri se sirop de la afine pentru gust si culoare)

Peste piscoturi punem jumatete din cantitatea de jeleu, il repartizam pe toata suprafata cu piscoturi, peste jeleu punem  jumatate din crema, repartizam uniform  si o dam la congelator pentru 10 minute. O scoatem din congelator, mai punem un rand de piscoturi, punem restul de jeleul, il repartizam pe toata suprafata,  peste jeleu punem restul de crema, uniformizam bine si il dam la frigider pana a doua zi. Rasturnam prajitura pe un platou/tava si o ornam dupa preferinta, evenimet, inspiratie. Eu cum nu am avut nicio preferinta, nici un eveniment si nici o inspiratie in ziua aceea (era duminica, si era vara, si era cald)l-am lasat asa. S-a devorat pana seara. Eu, sotul, 2 copii si doi vecini....

Va doresc pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu iaurt si jeleu de afine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (7)

Teo 1

15.11.2013, 22:22

Adela ,ai dreptate in tot ce spui!cat priveste prajitura e ''de coperta''!

RuxyRux 1

15.11.2013, 22:27

Arata delicios!

adela_64 1

16.11.2013, 13:41

multumesc !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tarta cu iaurt si mere