Cei care au fost la Paltinis stiu cu siguranta cat de buna a fost prajitura cu branza a Ruxandrei (Ruxy) si nu numai, cel putin fiica mea a fost mai mult decat incantata incat a trebuit sa o fac si eu!
Multumesc mult Ruxy pentru reteta, este minunata! :X Am adaugat in plus gem de afine, o bunaciune! ;)
Pt. blat:
Crema de branza:
Blatul: Intr-o craticioara se pune untul la topit, apoi se lasa la racit.
Intr-un bol se mixeaza cele 3 oua impreuna cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si devine cremoasa compozitia. Se adauga iaurtul, se mixeaza bine apoi se toarna faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca bine, se toarna zeama de lime si coaja rasa, se amesteca din nou apoi se adauga untul topit si racit. Se mixeaza bine pentru cca 30 de secunde si se lasa deoparte.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul pudra vanilat apoi se incorporeaza in compozitia de mai sus, amestecand cu grija.
Se ia o tava cu dimensiunea de 38x26 cm, se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna compozitia.
Crema de branza: Se mixeaza bine branza cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si iaurtul. La final se adauga si coaja rasa de lamaie.
Cu ajutorul unei linguri asezam crema de branza din loc in loc peste blatul din tava. Tot asa, din loc in loc, se pune cate o lingurita de gem de afine.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa sa se coaca pentru 30-35 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra. Se face testul cu scobitoarea.
Se da la rece si doar cand este bine racita se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Se poate renunta la gemul de afine sau se poate pune doar in jumatate de prajitura.
2
Se poate pudra deasupra cu zahar pudra vanilat.