Pentru inceput pregatim umplutura de loiboda,dupa cum urmeaza:
-spalam frunzele de loboda in mai multe ape, apoi le taiem fasii;
-Punem intr-o cratita 3-4 linguri de ulei, adaugam frunzele de loboda taiate si presaram gupa gust sare si piper;
-lasam la foc mic loiboda pana scade toata apa lasata si loboda incepe sa se prajeasca in ulei;
-tragem deoparte umplutura si o lasam la racit.
Aluatul:
-drojdia se amesteca intr-un bol incapator cu sarea si zaharul pana devine lichida;
-adaugam apa calduta peste drogdie, apoi fulii de ovaz;
-amestecam. Punem faina pe rand, framantam si din cand in cand picuram ulei sa se desprinda aluatul de pe maini;
-acoperim aluatul cu un servet curat de bucatarie si il lasam la dospit pana isi tripleaza volumul. La mine a durat mai bine de o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 grade.
Impartim aluatul in 5 bucati aproximativ egale.
Fiecare bucata se intinde pe masa de lucru infainata, in mijloc presaram amestec de fibre (pentru a absorbi lichidul pe care-l lasa loboda in timpul coacerii), apoi taiem marginile cu pintenul, sub forma de petale.
Fiecare petala se suprapune peste amestecul de loboda, vezi foto.
Asezam placintele in tava tapetata cu hartie de copt, apoi le ungem cu ou batut.
Presaram seminte de susan alb si negru,dupa care dam tava la cuptor pentru cel putin 30 minute, pana se rumenesc placintele frumos.
Pofta buna!