Quiche-ul meu de astazi este unul extrem de simplu. Nu are multe ingrediente in compozitie, ceea ce cred ca-l face mult mai bun decat o aglomerare de cu de toate. J)) Cateva sortimente de branza, piper proaspat rasnit si un strop de coaja de lamaie, pentru aroma si pentru a face tarta sa iasa din monotonie.
Din cantitatile pentru crusta am facut doua tarte mai mici, una sarata si una dulce.
Pentru aluat: daca sunteti incepatori in ale bucatariei sau daca va grabiti, puteti sa faceti aluatul la un robot de bucatarie. Modul de preparare este unul foarte simplu si nu are cum sa nu va reuseasca. In bolul robotului se pune faina, praful de sare si untul rece de la frigider taiat cubulete. Se porneste robotul si dupa cateva secunde veti avea ceva asemanator unor firimituri. Se adauga galbenusul de ou si 2 linguri apa foarte rece. Se porneste din nou robotul si dupa alte cateva secunde aluatul incepe sa se lege. Daca totusi, aluatul nu se leaga de pe peretii bolului, mai adaugati 1-2 linguri apa rece. Nu mixati in exces aluatul. Este suficient pana aluatul incepe sa se lege. Se scoate alutul din bol, se pune in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 minute.
Dupa cele 30 minute, am impartit aluatul in doua. Restul de aluat l-am pus in frigider pana urmeaza sa fie folosit. Pe masa usor infainata, am intins aluatul cu sucitorul. Se ruleaza aluatul pe sucitor si se pune intr-o forma de tarte, de preferat cu margini detasabile. Eu am o tava de foarte buna calitate, care nu necesita sa fie unsa sau tapetata. Daca totusi sunteti tematori, puteti sa ungeti tava cu unt si sa o pudrati cu faina. Se inteapa fundul tavii cu o furculita, se pune hartie de copt, se pun bile speciale pentru copt sau boabe de fasole pe care le puteti refolosi. In felul acesta tarta va fi coapta „in orb”. Se da tava la cuptorul incins la 175 grade C, pentru15 minute sau pana incepe sa devina usor rumena pe margini. Se inlatura hartia cu bile sau fasole si se adauga umplutura.
Pentru umplutura: ouale intregi se mixeaza cu sare pana isi dubleaza volumul. Daca aveti branzeturi sarate, aveti grija cata sare puneti peste oua. Se adauga restul ingredientelor si se mixeaza la viteza mica pana la incorporare. Pe fundul crustei se pun feliile de chedar si se adauga compozitia. Se poate pudra pe deasupra cu putin piper proaspat rasnit. Se da tarta la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 35-40 minute. Este gata cand devine aurie, iar compozitia este ferma la atingere. Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste dupa preferinte. Noua ne-a placut maxim cu salata.
Sa va fie de folos!!!
1
daca folositi tot alutul pentru tarta, dublati cantitatile de la umplutura
2
crema de lapte cu gorgonzola este de fapt un sos Bechamel in care am pus putina branza Gorgonzola