Dupa reteta de sarmale cu frunze de Mangold va propun o placinta.
De data aceasta am gasit o varietate colorata, seamana chiar bine cu rubarba dar atentie la rubarba nu se mananca frunzele caci sunt toxice. Mangoldul sau swiss chardul arata ca frunzele de sfecla, doar ca sunt mai mari si mai carnoase
https://www.blogulluicatalina.com/2021/03/placinta-cu-carne-si-frunze-de-mangold.html
Taiati si-ndepartati tijele. Spalati bine foile si tijele. Taiati tijele bucatele.. Pregatiti apoi foile, indepartati vena din mijlocul foilor (pastrati-le pentru umplutura).
Puneti foile 2 minute in apa clocotita sarata. Scoateti-le si pentru a-si pastra culoarea puneti-le in apa rece Scurgeti-le si rezervati.
Pregatiti umplutura. Spalati si tocati venele de mangold pastrate . Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Intr-o tigaie sotati ceapa si usturoiul in uleiul incalzit cu un pic de boia de ardei. Adaugati tijele si venele de mangold si reveniti impreuna 5-8 minute amestecand.
Puneti apoi carnea tocata si reveniti impreuna 5 minute. Adaugati bulionul si 100 ml de apa amestecati si gatiti 10 minute.
Intr-un vas de gratin uns cu ulei, puneti frunze de mangold pe fund si pe pereti. Puneti un strat de carne, apasati bine, acoperiti cu foi, din nou un strat de carne apasati , inchideti totul cu foile de pe peretii vasului si acoperiti cu alte foi. Puneti cimbru uscat, o foaie de dafin si varsati 100 ml de apa calda.
Acoperiti vasul si dati la cuptorul incalzit la 180°C timp de 50 de minute.
Am rasturnat placinta (atentie la lichidul fierbinte) si am pus peste ea sos de rosii de casa. Am lasat inca 15 minute la cuptor.
Serviti cu smantana, paine completa (sau mamaliga).