Piftia de curcan reprezinta solutia ideala pentru a impaca traditia romaneasca , cu mult mai sanatoasa carne de curcan.
Vreau sa va spun ca nici nu vreau sa mai aud de piftia de porc. Cea de curcan mi se pare mult mai gustoasa si cu siguranta este si mult mai sanatoasa si cu un aport de grasimi redus.
Racitura de curcan este aperitivul care va incanta privirile si in acelasi timp papilele gustative ale mesenilor dumneavoastra.
Este o reteta pe care va recomand sa o faceti la prima ora si sa o lasati in liniste pe aragaz, la foc mic, chiar 8-9 ore.Fierband molcom la foc mic , ea va iesi limpede de tot, asa cum se vede in poza...
Carnea si oasele- pe care le-am pastrat de cand am mai dezosat pulpe sau aripi de curcan - se pun la fiert in apa rece cu sare.
Cand incepe sa fiarba , adunam spuma cu o strecuratoare mica sau cu spumiera si facem aceasta operatiune de mai multe ori.
Cand nu se mai formeaza spuma , adaugam radacinoasele curatate si taiate .Adaugam si jumatate din usturoiul pisat.
Lasam sa fiarba la foc mic , cat mai mult timp , pina cand zeama devine lipicioasa.
Facem proba, punand 2-3 linguri de zeama , pe o farfurie, afara la rece.Cu siguranta , dupa 10-15 minute , zeama se va inghega.
Strecuram zeama de doua ori.Punem intr-o strecuratoare o bucata de tifon si cealalta jumatate de usturoi presat,apoi strecuram zeama.
Daca cumva observati pete de grasime pe suprafata raciturilor , le puteti absorbi cu un servet de hartie dublu cu care culegeti grasimea de deasupra.
Puteti trece la montarea piftiei.
Intre timp ouale de prepelita au fost fierte si curatate.Fierti au fost si morcovii baby.
Ouale taiate le punem in forme, dupa preferinta, la fel morcovii baby si frunzele de patrunjel verde.
Luam pielea de pe aripi si o indepartam( le facem o bucurie pisicutelor) .Carnea de pe oase o luam si o desprindem fasii pe care le asezam peste oua, morcovi si frunzele verzi.
Turnam deasupra zeama pina se umple forma, avand grija sa nu miscam ornamentul din oua, morcovi si frunze.
Lasam la rece pina a doua zi cand se serveste cu zeama de lamaie si boia presarata deasupra.
Poate aveti si o felie de paine proaspat prajita....
Este prima data cand fac racituri de curcan, dar cu siguranta....nu ultima !
Daca respectati pasii , veti reusi cu siguranta sa va impresionati fiecare musafir atat prin gust, cat si prin aspect.
Pofta mare !