Pune gutuile si merele taiate in 4 (cu tot cu coaja si seminte) intr-o oala si acopera-le cu apa rece. Lasa-le la foc mic pana ce fructele sunt fierte si moi. In acest timp nu amesteca, pentru ca se tulbura lichidul.
Intr-o strecuratoare pune 2-3 randuri de tifon si strecoara fructele de lichid. Lichidul amesteca-l cu zahar in urmatoarea proportie: 1 litru de lichid la 1 kg de zahar. Lasa sa fiarba lichidul (intr-o cratita curata) la foc mic cam 1 ora, pana ce incepe sa devina putin vascos.
Ca sa verifici consistenta, ia o lingurita de peltea si pune-o pe o farfurie. Daca prin racire se intareste, atunci e gata. Daca nu, mai las-o pe foc si verific-o din sfert in sfert de ora.
Cand e gata pune-o fierbinte in borcane, inchide-le bine si lasa-le sa se raceasca. Cand sunt reci pune-le in camara.