Se ia pastravul si se desolseaza, se eviscereaza, se curata in interior, se spala bine, dupa care se va taia si arunca capul si ne vom ocupa de scoaterea fileurilor. Pentru pastrav in foietaj trebuie sa scoatem pielea, un mic truc pe care si eu l-am invatat de la Marian, profesorul nostru de la cursul de tehnologie culinara, dansul ne-a spus ca pentru a scoate cat mai usor pielea pestelui vom proceda in felul urmator, luam o tigaie fara ulei si asezam pestele pentru cateva secunde cu pielea in jos, aceasta se va curata imediat si nici nu vom avea pierderi, asa ca evident i-am urmat sfatul pretios.
Dupa ce am pregatit fileurile de peste sarate si piperate, m-am apucat de pregatirea legumelor: telina, ceapa, morcov in limbaj de specialitate am facut un Mire pois, legumele taiate brunoise si sotate in unt si ulei, sarate si piperate, dupa care le-am scos si am lasat sa se indeparteze excesul de grasime. Totodata am lasat sa se raceasca deoarece nu trebuia sa fie calda aceasta farsa deoarece ar fi incruzit foietajul.
Dupa ce se raceste farsa vom intinde aluatul si vom unge cu galbenus de ou, dupa care punem un rand de farsa, fileul de peste intins peste iarasi un rand de farsa dupa care sigilam cu foietajul, ungem cu galbenus de ou deasupra si decoram, facem mici solzisori in foietaj cu ajutorul unui cutitas.
Dam la cuptor T 180°C, 15-20 de minute. Scoatem de la cuptor dar nu taiem lasam sa se raceasca, se poate servi cu sos meunier, sau un sos de lamaie.
Pofta Buna.
Deoarece mi-a mai ramas atat foietaj cat si farsa de legume am mai pregatit un rulou din celalalt fileu dupa cum urmeaza, am uns partea de foietaj ramasa cu galbenus de ou, am luat fileul de peste am pus farsa si l-am rulat, asa rulat l-am imbracat in foietaj. Deasupra ungem cu galbenus de ou si am desenat cu condimente patru dungi:: mac, curry si boia(dulce/sarata), pe ruloul nostru, dupa care am dat la cuptor 10 minute la 180°C.
La fel dupa ce se scoate se va lasa sa se raceasca, se va taia pe jumatate si se va servi cu ce sos doriti dvs, eu am servit cu doua dresinguri: de portocale si de mazare.
Am facut si un décor din aluat de clatite.
Pofta buna.