Ma scuzati ca aduc abia acum reteta de Pasca, dar am fost plecata (acolo am preparat-o) si cum timpul zboara, sper sa fie de folos pentru la anul. Pentru mine, sarbatoarea Pastelui nu are nici un farmec intre betoanele de la Bucuresti, ci in locurile vacantelor petrecute la bunici, inconjurata de flori, multa verdeata si traind obiceiurile locului pastrate cu sfintenie, care au un farmec aparte. S-a jucat hora de Pasti prin ploaie dar vremea ne-a lasat apoi sa ciocnim un ou rosu si sa mancam o felie de pasca in lumina razelor de soare. Pentru ca noi am fost calatori si timpul alocat prepararii redus, am ales o reteta de "Pasca fara aluat" care ne-a placut foarte mult. Daca doriti sa aiba o textura mai fina, puteti sa o preparati cu branza de vaci dulce amestecata cu smantana, caz in care mariti cantitatea de gris, ca sa nu se lase, fiind mai umeda. Eu am gatit cu branza de vaci de la piata, de la sibieni, pentru ca este mai grasa si are gust mai bun decat cea din supermarket, si cu oua de tara. Reteta am salvat-o din blogul Adinei, careia ii multumesc pentru idee. Daca doresti, poti sa pudrezi portia inainte de servire cu zahar pudra, sau toata pasca. Felia mea, musai am mancat-o din "farfuria cu pitic" pe care "ne bateam" toti verisorii atunci cand ne strangeam in casa bunicilor (numai aceasta mai ramasese intreaga), care dintre noi sa mancam din ea. :)
1. Cu cateva ore inainte de preparare, sau de seara pentru dimineata, scoti untul din frigider ca sa se inmoaie la temperatura camerei.
2. Pregatesti o tava rotunda cu diametrul de 26-28 cm si o imbraci in hartie de copt. Ca sa ia forma usor, eu o cocolosesc inainte ca sa nu mai stea rigida si apoi o intind.
3. Dai lamaia pe razatoare si apoi o storci de zeama.
4. Stafidele le lasi la inmuiat in sucul de lamaie obtinut.
5. Intr-un castron mare mixezi untul si sarea pana ce formeaza o pasta cremoasa.
6. Separi galbenusurile de albusuri.
7. Galbenusurile le freaci cu zaharul si vanilia.
8. Preincalzesti cuptorul la cca. 175 °C
9. Pui branza amestecata cu stafidele+zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie peste unt si amesteci.
10.Torni amestecul din galbenusuri peste branza.Omogenizezi.
11.Presari acest amestec cu faina, grisul si praful de copt si amesteci pana omogenizeaza.
12.Bati cu mixerul albusurile pana cand se intaresc.
13.Le incorporezi in restul preparatului, amestecand usor cu o paleta cu miscari de jos in sus.
14.Aluatul astfel format il pui in tava, pe hartia de copt.
15.Coci pasca in cuptorul preincalzit la cca. 175 °C, timp de cca. 60 minute. Dupa ce opresti focul, mai tii tava cu pasca in cuptorul oprit pentru inca 10 minute, apoi o lasi la racit in tava sau o scoti cu hartie cu tot din tava si o transferi pe un gratar. Dupa ce s-a racit, dezlipesti hartia. Daca cineva doreste, poti sa pudrezi portia inainte de servire cu zahar pudra, sau toata pasca. Noi nu am vrut-o foarte dulce.
Sa va fie de folos!
1
pentru o forma de 26-28 cm (forma mea a avut peretii prea putin inalti, de aceea a mai rezultat o pasca mica)