Painite de post, cu chimen

de RODIMUR in Piine, 1 Mar 2018 | 3015 vizualizari

 

Chimenul (diferit de planta numită "chimion") se folosește frecvent în Europa Centrală și în Scandinavia, la condimentarea mâncărurilor (supe, creme de legume), a brânzeturilor, ca și în prepararea lichiorurilor. Chimenul este, de asemenea, condimentul principal în prepararea diferitelor sortimente de pâine (cea de secară fiind mai cunoscută).
Folosirea chimenului în bucătărie nu ține doar de gustul său aparte, ci și de proprietățile sale medicale (este folosit ca antiinflamator intestinal, în colicile intestinale, în vindecarea unor boli ale stomacului și în multe alte afecțiuni).
Eu folosesc adeseori acest condiment, pentru că-mi place gustul lui, mai ales în supe și în prepararea unor pâinițe, în special în post. Când nu este post, adaosul unor ingrediente precum ouăle, sau laptele conferă acestor pâinițe un gust mult mai bun.
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 pâinițe de post, cu chimen, crocante la exterior și moi la interior, cu un gust foarte bun și mai ales sănătoase și de folos pentru cei care au dureri de stomac.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame făină albă
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml apă călduță
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe de zahăr tos fin
  • 1 linguriță de sare fină
  • 3 lingurițe de chimen
  • făină albă pentru modelat
  • ulei pentru uns tava
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Painite de post, cu chimen:

Se pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. 

Se toarnă, puțin câte puțin, apa călduță, se dizolvă zahărul și drojdia, după care se încorporează făina și se omogenizează compoziția. Se adaugă pe rând cele 3 lingurițe de chimen, încorporându-le în aluat.

După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă uleiul, puțin cîte puțin și se frământă până ce aluatul devine elastic și nelipicios.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, pentru dospit, ferit de curenții de aer rece.

După ce aluatul a crescut și și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin pentru a-l face mai ferm, după care se împarte în 8 bucăți din care se vor face pâinițele.

Pâinițele (care pot fi crestate cu cuțitul) se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei.

Se acoperă tava cu un șervet curat și se mai lasă puțin, ca să crească pâinițele. Când pâinițele au crescut, se ung cu ulei și se presară cu chimen.

Se dă tava la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. 

Când pâinițele s-au rumenit, se scot din cuptor, se învelesc în prosoape curate de bumbac și se lasă astfel, până ce se răcesc.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Frământați aluatul cu apă călduță, nu fierbinte, pentru ca aluatul să nu se pripească.

3

Nu este necesar să frământați mult aluatul, la fel ca acela pentru cozonac, care este mai greu, având ouă și grăsimi.

4

Pentru dospit, țineți aluatul la căldură, la loc ferit de curenții de aer rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Painite de post, cu chimen" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

xana 1

02.03.2018, 12:31

Imi place mult chimenul. Tare bune trebuie sa fie painitele

RODIMUR 1

02.03.2018, 14:44

Mulțumesc frumos, Xana! Și mie-mi place chimenul...

Rocsi 1

02.03.2018, 20:22

Cand este vorba de paine de casa, nu dau inapoi niciodata!

COMENTEAZA

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine