Va aduc o reteta de paine cu o tehnica interesanta de a o prepara si cu un aluat aromat cu usturoi si verdeturi.
Va indemn s-o incercati si nu veti regreta.
Aluaturi de casa.
Intr-un vas incapator desfacem drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, adaugam zerul cald, uleiul si 200 grame de faina cernuta (din cele 500 grame). Amestecam toate ingredientele, va rezulta compozitia ca o smantana mai groasa. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 40 minute.
Adaugam sarea si treptat restul de faina. Rasturnam aluatul pe o planseta infainata si framantam 15 minute, regland din faina. La 10 minute batem aluatul de planseta cam de 10 ori, in total de 20 ori.
Va rezulta un aluat elastic si neted. Il punem inapoi in vas si-l lasam la crescut 1 ora sau pana isi dubleaza volulmul.
Scoatem aluatul si-l impartim in doua parti egale. Mie mi-a iesit 483 de grame /buc.
Intindem aluatul in dreptunghi, apoi il rulam pana obtinem un sul.
Vor rezulta 2 rulouri. Cu ajutorul unui cutit taiem bucati nu prea mari, gen felii, le trecem prin usturoiul tocat fin si ulei, apoi le asezam in forma de soare una langa alta lasand putin spatiu intre ele (va creste) intr-o tava cu diametrul de 26 cm unsa cu putin ulei.
Acoperim si lasam sa creasca din nou pana isi dubleaza volumul.
Dam la cuptor( incalzit prealabil) pentru 30 minute la 210 grade C sau in functie de cuptor pana se rumeneste frumos painea.
Cand este gata, scoatem din cuptor si ungem cu pensula restul de usturoi si ulei.
Sper sa va placa!
Pofta mare!
1
Se poate aromatiza cu diferite ierburi: cimbru ,leurda,marar,ceapa verde,oregano sau busuioc sau leustean.Personalizati-o dupa bunul plac
2
Idicat ar fi sa lasati painea pana se raceste complet.
3
Ca gustul sa fie desavarsit recomand ulei nerafinat presat la rece.