Îmi place să fac pâine și să testez tot felul de împletituri. Vă prezint această pâine cu smântână și cidru (fragedă și gustoasă), împletită în cinci.
Aluatul:
Într-un bol înalt / vasul de la mixer, pui drojdia uscată și torni peste laptele cu apa (amestecate). Lichidul trebuie să aibă aprox 27°C (cald, nu fierbinte). Torni și cidrul (să aibă temperatura camerei), adaugi zahărul și amesteci. Lași câteva minute, să se activeze drojdia.
Adaugi 1/2 din cantitatea de făină și începi să amesteci. Adaugi apoi smântâna, sarea, uleiul, apoi 2/2 din cantitatea de făină (lingură cu lingură pentru a o încorpora încet) și amesteci. Frămânți până obții un aluat moale, neted (fără cocoloașe), lucios, adică aprox 10 minute, la robot / mixer, la viteză mică și lași la dospit până își dublează volumul (aprox 40 min).
Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Îl tai în patru bucăți. apoi iei fiecare bucată, o întinzi în foaie subțire, pe care o rulezi pe lung (ca pe ruladă), sigilezi marginea cu degetele.
Modelul de împletitură în 5:
Așezi rulourile unul lângă celălalt, lipindu-le între ele la capătul de sus. Consideră rulourile cu numere de la 1 -> 5 de la stânga -> dreapta.
Așezi ruloul nr. 5 între 1 și 2.
Aduci ruloul nr. 1 în mijloc, între 2 și 4.
Treci ruloul nr.2 peste ruloul nr.3
Aduci ruloul care vine acum al 5-lea între 1 și 2… și tot așa, până termini rulourile, la sfârșit, caută să le petreci pe dedesubt.
Coacerea:
Asigură-te că se dezipește ușor pâinea de pe masă, ajutându-te de o racletă pentru patiserie. Așezi pâinea într-o tavă de pâine pregătită cu hârtie de copt sau unsă cu grăsime (eu am avut ulei tip spray).
Mai lași la dospit cam o jumătate de oră, la loc cald (în cuptorul preîncălzit, dar stins, cu ușa întredeschisă). 25 de minute au fost suficiente pentru mine.
Pregătești pâinea pentru coacere, ungând-o cu oul bătut într-o ceașcă, apoi presari semințe pe ea. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 40 de minute sau până se rumenește. În ultimele 10 minute, o mai scoți din cuptor pentru a o unge cu puțină apă. De asemenea, când e gata, o scoți și o ungi cu apă pe toate părțile, apoi o înfofolești în șervete de bucătărie, pentru ca aburii să înmoaie coaja. Pâinea va fi moale, gustoasă, cu textură de cornuri și consistentă, nouă ne-a plăcut mult acest tip de pâine.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/paine-impletita-in-cinci-cu-seminte.html