Paine de secara

de scortisoara in Piine, 5 Mar 2013 | 6587 vizualizari

 

Mereu mi-am dort sa fac o paine din aia ca la brutarie pufoasa si crocanta , asa ca am ales ,sa zicem, varianta mai sanatoasa a acesteia si iesit o minunatie. Mai ales calda :)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina neagra (sau amestec de faina alba cu tarate)
  • o drojdie (50g)
  • jumatate de cana de lapte
  • faina alba pentru maia
  • zahar
  • sare
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de secara:

Mai intai am pregatit maiaua. Se incalzeste putin laptele (nu fiert!) si se toarna intr-un bol mai inalt peste drojdia faramitata . Se amesteca si se adauga apoi o lingurita de zahar si putina sare. impreuna cu faina alba (cantitatea de faina nu pot sa o estimez insa se adauga pana maiaua devine ca o smantana subtiiiire de tot sau ca la clatite). Am uitat sa precizez, in bucatarie trebuie sa fie cald si liniste :).

Acoperim maiaua si o lasam la cald vreo 10 minute sau pana cand creste creste de nu se mai opreste.

In timpul asta cernem faina neagra si incalzim apa, cam 500 de ml . Dupa ce drojdia a crescut, facem o gaura in faina, turnam maiaua si uleiul si cate putina apa pana obtinem un aluat numai bun de framantat. Dupa ce faina s-a legat cu apa, scoatem aluatul pe masa si il framantam acolo pentru a se oxigena mai bine si a fi mai pufos.Se framanta cu ulei pentru a fi mai frageda painea.

Dupa munca de 15 minute de dat pumni in aluat, il lasam la crescut vreo ora jumatate sau chiar 2 la cald (!), pana isi tripleaza compozitia.

Dupa astea 2 ore, modelam aluatul in forma dorita si il punem intr-o tava unsa sa  mai creasca pentru inca jumatate de ora.

Punem apoi tava in cuptorul preincalzit si o coacem o ora sau pana se rumeneste deasupra la foc mediu.

Se scoate apoi din cuptor, se rupe si se trece la actiune :>

Sa aveti pofta!

TIPS-URI

1

Daca tava se pune in cuptor pe o caramida se reduce riscul de a se arde la fund si cresc sansele sa semene cu painea de la brutarie :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Paine de secara cu seminte