Paine cu maia reteta simpla de paine fara drojdie

de bucatarasa in Piine, 24 Iul 2024 | 1493 vizualizari

 

Painea cu maia reteta simpla de paine fara drojdie este una dintre cele mai vechi si mai apreciate metode de a face paine. Aceasta metoda utilizeaza un starter natural de maia, care este o combinatie de faina si apa fermentata cu ajutorul bacteriilor si drojdiilor naturale din mediul inconjurator. Rezultatul este o paine cu o textura si un gust deosebit, avand o crusta crocanta si un miez moale si aerat. Procesul de preparare a painii cu maia poate parea complicat la inceput, dar odata ce stapanesti tehnicile de baza, vei descoperi ca este o activitate extrem de satisfacatoare si relaxanta. In plus, painea cu maia este mai sanatoasa decat cea preparata cu drojdie comerciala, datorita fermentatiei naturale care descompune glutenul si face nutrientii mai usor de absorbit. Aceasta reteta te va ghida pas cu pas in procesul de pregatire a painii cu maia, de la crearea starterului pana la coacerea painii perfecte.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Paine cu maia reteta simpla de paine fara drojdie
  • Maia:
  • 100 g faina de secara sau integrala
  • 100 ml apa
  • Pentru aluat:
  • 500 g faina alba
  • 350 ml apa
  • 100 g maia activa (preparata anterior)
  • 10 g sare
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine cu maia reteta simpla de paine fara drojdie:

Cum se prepara Paine cu maia reteta simpla de paine fara drojdie

Pregatirea maiei
    Ziua 1: Amesteca 50 g faina de secara/integrala cu 50 ml apa intr-un bol. Acopera bolul cu un prosop si lasa-l la temperatura camerei pentru 24 de ore.
    Ziua 2: Adauga 50 g faina si 50 ml apa in bolul cu maia. Amesteca bine si lasa din nou la temperatura camerei pentru inca 24 de ore.
    Ziua 3: Arunca jumatate din maia. Adauga 50 g faina si 50 ml apa la maia ramasa. Amesteca bine si lasa din nou la temperatura camerei pentru 24 de ore.
    Ziua 4 si 5: Repeta procesul de pe ziua 3. Maiaua ar trebui sa fie acum activa si pregatita de utilizare.

Prepararea aluatului de paine
    Autoliza: Intr-un bol mare, amesteca 500 g faina alba cu 350 ml apa pana cand nu mai raman bucati uscate de faina. Acopera bolul si lasa-l sa stea pentru 30 de minute.
    Adaugarea maiei: Adauga 100 g de maia activa la aluat. Amesteca bine pana cand maiaua este complet incorporata.
    Framantarea: Presara sarea peste aluat si incepe sa framanti. Foloseste metoda de intindere si pliere pentru a dezvolta glutenul, timp de aproximativ 10-15 minute.
    Fermentarea in masa: Acopera aluatul si lasa-l sa fermenteze la temperatura camerei timp de 3-4 ore, cu cateva sesiuni de intindere si pliere (aproximativ la fiecare 30 de minute).
    Formarea painii: Rastoarna aluatul pe o suprafata usor infainata si formeaza-l intr-o bila sau o forma ovala, in functie de preferinta. Lasa-l sa se odihneasca timp de 20 de minute.
    Dospirea finala: Transfera aluatul format intr-un cos de dospire (banneton) acoperit cu o panza infainata. Acopera-l si lasa-l sa dospeasca la temperatura camerei timp de 2-3 ore sau la frigider pentru 8-12 ore pentru o fermentatie mai lenta si o aroma mai profunda.

Coacerea

    Incalzirea cuptorului: Preincalzeste cuptorul la 250°C cu o oala de fonta sau o piatra de copt in interior.
    Transferul aluatului: Rastoarna cu grija aluatul dospit pe o hartie de copt. Fa cateva taieturi pe suprafata aluatului cu un lama de ras sau un cutit foarte ascutit pentru a permite expansiunea.
    Coacerea: Transfera painea pe piatra de copt sau in oala de fonta. Acopera cu un capac (daca folosesti o oala de fonta) si coace timp de 20 de minute. Indeparteaza capacul si reduce temperatura la 220°C. Continua sa coci pentru inca 20-25 de minute, pana cand painea este bine rumenita si suna gol cand este lovita pe fund.
    Racirea: Lasa painea sa se raceasca complet pe un gratar inainte de a o taia.

Serviti alaturi de o ciorba radauteana sau un gulas de cartofi. Recomandam si paine de casa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu maia reteta simpla de paine fara drojdie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Paine cu tarate si seminte de in