Pentru aceasta reteta m-am inspirat din reteta greceasca Tiropitalia, dar neavand ingredientele specifice retetei grecesti nu pot sa-i spun asa. O reteta greceasca adaptata la ceea ce gasim noi in magazine ,cu multa branza si cascaval foarte gustoasa si simplu de facut .
Reteta originala are in compozitie doua tipuri de branza care nu le gasim la noi in magazine , dar se pot inlocui. Bineinteles nu vor avea chiar acelasi gust , dar sunt foarte bune . Branza Kefalotryi este o branza din lapte de oaie nepasteurizat , mai tare , de culoare alba si usor sarata (40% grasime) , eu am folosit mozarrela , iar branza Kasseri este tot o branza din lapte de oaie , care are grasime cam 20% si este macerata , adica are o culoare galbena.
Untul se topeste .
Branza feta o zdrobim cu degetele , adaugam cascavalul razuit, ceapa taiata cat mai marunt , pudra de usturoi , piperul si ouale si omogenizam .
Foile de placinte se taie sulul in 3 , se ia cate o bucata si se unge cu untul topit si racit . Pentru ingredientele de mai sus eu am folosit doar jumate din foile de placinta.
Se intareste putin partea unde punem branza, adica indoim cam 5 cm din capat peste foaie , punem o lingura de branza si acoperim marginile pe lungine si rulam astfel incat sa fie cat mai bine acoperita branza , ca sa nu iasa in timpul coacerii.
Asezam fiecare bucata intr-o tava in care am pus hartie de copt. Le ungem deasupra cu unt topit si presaram seminte de susan. Dam la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc frumos.