Acest fel de macare, musaca, este originar din zona Orientului mijlociu si din zona balcanilor. In limba araba cuvantul "musaqqa"a inseamna racorit. Reteta originala avea in compozitie carne de oaie amestecata cu vinete. In varianta turca vinetele sunt taiate si amestecate cu carnea de oaie. Se serveste alaturi de un pilaf de orez. In varianta greceasca (cea pe care am adoptat-o si noi) se pun straturi de vinete prajite si carne tocata de oaie. Reteta a suferit modificari de-a lungul timpului si astazi eu va ofer o musaca cu cartofi prajiti.
Mod de lucru
Se curata cartofii, se spala cu apa rece si se taie rondele. Se sterg de apa si se prajesc in 50-60 ml de ulei. Se scot pe un servetel de hartie pentru a absorbi uleiul.
Se curata ceapa si se taie marunt. Se caleste in 2-3 linguri de ulei si apoi se adauga carnea tocata. Se amesteca continuu in compozitie ca sa nu se lipeasca. Se adauga sarea, secretul gustului, busuiocul uscat si putin suc de rosii. Se lasa carnea sa dea cateva clocote, se adauga ardeiul taiat felii si ghimbirul proaspat ras. Se mai lasa carnea sa fiarba pana scade toata apa. Apoi se procedeaza in felul urmator: intr-un vas termorezistent se aseaza un rand de felii de cartofi prajiti, se pune apoi un rand de carne iar un rand de cartofi, pana cand se termina compozitia iar ultimul rand este de cartofi. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa sau sucul de rosii, se taie o rosie si se pune deasupra. Se da vasul la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Se bat cele doua oua cu smantana si se rastoarna peste musaca. Se adauga cascavalul ras si se mai da la cuptor 5 minute pentru gratinare.
Se presara patrunjel verde si se serveste cu salata de rosii.