Imi are pofta de Mititei si pentru ca mai dureaza putin pana ajungem in Romania m-am decis sa fac acasa o portie sa vad ce iese. Am si gasit o reteta veche de mititei de la ceva restaurant celebru din Bucuresti " Carul cu bere " din 1920 si am tinut cont de sfaturile lor in privinta carnii de vita amestecata eventual cu oaie si condimentele folosite. Reteta pe care merita sa o cititi macar o gasiti aici : http://web.mit.edu/romania/www/Recipes/mici-1920.pdf
Preparare: Se toaca carnea, reteta zicea de doua ori prin masina de carne eu cum am facut-o cu robotul s-a maruntit f bine din prima tura . Se amesteca bine carnea sa se omogenizeze si se incepe framantatul ei cu apa minerala in care am pus lingurita de zeama de lamaie si bicarbonatul de sodiu. Dupa cateva minute adaugam treptata condimentele si amestecam bine pana la omogenizare. Spre sfarsit adaugam si lingura de ulei si amestecam in continuare sa fie bine omogeizata. La sfarsit mai amestecam cateva minute cu mujdeiul de usturoi . Reteta veche zicea de amestecat o ora si inca 15 minue cu usturoiul la sfarsit ….sincer am amestecat numai vreo 15-20 minute in total ca mi se parea bine omogenizat tot si ma gandeam ca depinde si de cantitati sigur, eu am avut o cantitate mica . Am lasat amestecul cateva ore la frigider ( probabil era bine facut seara si lasat pana dimineata, si am modelat mititeii de un deget lungime si 2 degete grosime ( asa zicea reteta veche) .
I-am prajit pe grill la foc mediu sa nu fie prea uscati si i-am stropit din cand in cand cu mujdei de usturoi .
I-am servit cu cartofi prajiti si mustar de Dijon pe care l-am gasit mentionat si in reteta veche de la 1920 si trebuie sa va marturisesc ca au fost minunati. Ma si gandesc ce buni erau cei pregatiti in varianta originala tinuti la ghetar si framanatti indelung. Pot sa va ofer reteta adaptata zilelor noastre pe care zic ca merita sa o incercati macar o data.