Mascota este in topul preferintelor mele in materie de dulcegarii. Eram eleva in clasa a VII-a si faceam naveta la Ploiesti la scoala, de multe ori nu aveam masina directa si ma opream la Paralela 45 si o luam pe jos pana acasa( cca 30 min de mers pe jos). Dar nu despre asta e vorba, cum mergeam eu pe jos, e vorba despre restaurantul Dobrescu de la Paralela 45, intre Ploiesti si Campina, acolo gaseam mereu prajitura mascota, preferata mea, imi pastram banuti si savuram aceasta delicioasa si ciocolatoasa prajitura. Reteta de mascota o am de la mama unui prieten, facea niste prajituri delicioase, era darnica, asa ca mi-a dat si mie reteta.M-am apucat eu sa fac mascote, am mai facut dar atunci am folosit unt cu 65 % grasime ( asa era reteta, ca in vremurile trecute abia gaseai si acest unt cu 65% grasime) . Am avut 12 forme de silicon cam de aceiasi dimensiune, 6 de un fel, 6 de alt fel, stiam ca o sa-mi trebuiasca mai multe dar nu mi-am batut capul cu asta, cu crema ramasa am mai facut un desert cu piscoturi, crema de la mascote si frisca. Sa spun drept aveam si vreo 20 de forme de silicon mai micute, dar nu aveam si cheful necesar sa le umplu.
Pentru aceasta Mascota cu stafide imbatate-n rom si prajitura cu piscoturi, sunt necesare urmatoarele ingrediente: unt, zahar, oua, cacao, ciocolata, piscoturi, crema ness.
Cum se prepara Mascota cu stafide imbatate-n rom si prajitura cu piscoturi
Crema pt. mascote: Mai intai am pus intr-o craticioara apa si cacao, am amestecat bine si am pus craticioara pe baie de abur si am amestecat continuu pana a capatat o consistenta mai groasa. Am lasat sa se raceasca bine, am pus la inmuiat stafidele in apa clocotita, dupa 10 min am scurs apa si am adaugat rom ( bautura), aici e la latitudinea fiecaruia cat rom sa pui. Am pus la topit pe baie de abur ciocolata, am luat formele de silicon si le-am imbracat in ciocolata topita, surplusul l-am scurs. Formele le-am dat la congelator pana am facut crema. Untul moale la temperatura camerei l-am pus la mixat in robot, am mixat 5-10 min, apoi am adaugat zaharul pudra, am continuat sa mixez inca 5-6 min. Dupa care am adaugat si galbenusurile si am mai mixat 5 min, la final am adaugat crema de cacao racita bine, putin cate putin pana am incorporat-o toata. In caz ca vi se pare ca are tendinta sa se taie, se pune vasul cu crema pe baie de abur 2-3 min si isi revine.Am adaugat in crema stafidele stoarse bine si am omogenizat. Am pus crema intr-un posh, am taiat un pic din posh, cat sa obtin o gaura suficient de mare prin care sa treaca crema pe care am pus-o in formele de silicon dupa ce le-am scos de la congelator. Am nivelat crema din forma si am mai dat la congelator pt cca 30 min, am scos din nou formele de la congelator si am intins ciocolata topita formand un capac. Am bagat formele la congelator pt cca 2 ore, ca s apot sa scot mascota din forma fara sa se rupa. Am asezat mascotele pe hartiute si le-am pus in frigider pana a doua zi cand le-am savurat.
Pentru ca n-am mai avut rabdare sa pun ciocolata topita in formele mici de silicon am folosit crema la un desert rapid si delicios.
Am amestecat lapte cu ness si am inmuiat 22 de piscoturi. Intr-o forma rotunda de aluminiu, am asezat un strat de piscoturi inmuiate in forma, am intins jumamate din crema ramasa. Peste crema am intins un strat de frisca, frisca obtinuta prin mixarea a 400 ml smantana pt. frisca si doua linguri de zahar pudra.Am adaugat peste frisca restul de piscoturi inmuiate, restul de crema si apoi frisca. Am cernut deasupra cacao.
Incearca si reteta de Amandine, un alt desert delicios de cofetarie sau varianta de Prajitura Savarina de casa, bine insiropata si dulce.
Iti recomandam sa incerci si reteta de Prajitura Ora 12, un deliciu clasic.