Acest gen de mancare imi aduce aminte de copilarie, cand ne-o prepara mama, cu carne afumata de la oala.
Eu am facut-o cu bacon si a iesit o bunatate, insa nu am reusit sa redau gustul copilariei.
Spalam cartofii si ii punem la fiert cu coaja cu tot, in apa cat sa fie acoperiti.
Ii lasam sa fiarba pana cand se patrund bine, apoi scurgem apa, ii trecem prin jet de apa rece, ii curatam si ii taiem in sferturi.
Ii asezam intr-o forma termorezistenta unsa cu unt, presaram putina sare peste ei si busuioc uscat si maruntit.
Cat timp fierb cartofii preparam si sosul.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam julien,
Baconul il taiem tot julien.
Punem uleiul la incins si inabusim in el baconul si ceapa.
Spun inabusim pentru ca acoperim vasul si lasam ingredientele sa se inabuse la foc mediu.
Cand ceapa devine translucida si baconul este bine preparat, adaugam ketchupul si un praf de cimbru.
Mai lasam vasul 10 minute pe foc, apoi adaugam usturoiul curatat si trecut prin presa.
Intindem acest sos peste cartofii si dam vasul la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade
La final adaugam bucatile de gogosar, taiate julien si patrunjelul verde tocat marunt.
Este o nebunie de mancare, dulce si usor picanta, iar gogosarul amestecat printre cartofi, ii confera un gust aparte.
1
Se poate prepara si cu carnati de casa.
2
Recomand cartofii rosii, deoarece acestia nu se vor sfarama in timpul fierberii, precum cei albi.