La noi cioba de varza poarta denumirea de lucicos....cand eram mici(si eu si sotul) numai cand auzeam denumirea ne si impotriveam acestei ciorbe. Nu stiu de ce nu ne placea, cred mai degraba ca nu ne placea cum suna. Acum cand zic lucicos ne umfla rasul...mancam o ciorba pe care am urat-o in copilarie, iar acum o mancam toamna cu placere...
Eu nu prea ma impac cu afumaturile, nu ca nu-mi plac, dar imi cad greu la stomac. Asa ca, caut cat mai putin afumata sau dupa fierbere arunc prima apa.
Costita taiata in bucati se pune in apa la fiert. Apa puneti in functie de cat de multa ciorba vreti sa faceti tinand cont ca veti mai adauga si celelalte ingrediente. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga legumele taiate ca pt ciorba, mai putin varza. Cand sunt si legumele pe jumatate fierte adaugam varza taiata cat de subtire putem(eu sincer nu am tinut cont de asta). Cand toate legumele sunt fierte precum si carnea, adaugam pasta de gogosari, borsul, potrivim de sare si piper, punem cimbru(eu am avut proaspat) frunzulite, dar si o mana de frunze cu tot cu crengute pe care le scoatem la urma de tot.
Servim cu smantana sau iaurt gras si desigur ardei iute, doar ca eu am uitat de el.
Pofta buna!!!
1
avand in vedere ca noi preferam ciobele acre, voi puteti s-au nu sa puneti bors