Margarina, zaharul si laptele se pun pe foc, pana cand se topeste margarina, se lasa putin la racit iar apoi se framanta aluatul si se lasa la dospit. Intre timp se prepara umplutura. Se pune lapte le fiert, se adauga mierea, iar apoi macul si grisul. Se amesteca bine pana se intareste. Se lasa la racit.
Eu am facut doua variante de kolache. Am impartit aluatul in doua. Am intins o foaie si am decupat patratele. In fiecare am pun cate doua lingurite de umplutura, iar apoi am ridicat marginile si le-am presat. Le-am uns cu oul batut cu o lingura de lapte si le-am mai lasat 15 minute acoperite. Se aseaza in tava pehartie de copt si se coc aproximativ 15 minute pana se rumenesc.
Din cealalta bucata de aluat am intins o foaie dreptunghiulara, am presarat deasupra restul de umplutura, am rulat si am taiat felii. Am asezat melcii formati intr-o forma rotunda, pe hartie de copt si i-am uns cu restul de ou batut. Am dat tava la cuptor, unde i-am si uitat ... asa ca s-au rumenit bine, bine. Noroc ca mi-am amintit intr-un final ca am ceva la cuptor si nu i-am scos arsi de tot :)