Pentru ca mai este cald afara m-am gandit sa mai incerc a face o inghetata cu ultimul pepene galben din gradina mamei mele.
Am decojit si curatat pepenele de seminte si l-am taiat in cubulete pe care le-am stropit cu putina zeama de lamaie si le-am trecut prin blender.
Am separat albusurile de galbenusuri, iar galbenusurile le-am frecat cu zaharul, am adaugat cam 200 mL din crema de frisca si am omogenizat bine. Am pus compozitia intr-n vas pe baie de aburi si am amestecat pana a devenit ca o smantana mai groasa, dupa care am lasat la racit.
Intre timp am batut restul de crema pentru fisca cu mixerul pana s-a intarit bine, apoi am batut albusurile spuma cu un varf de sare si am amestecat cu frisca. Peste acest amestec am pus pulpa de pepene si am omogenizat, apoi am pus si crema de galbenusuri putin cate putin amestecand bine cu mixerul.
In final am adaugat coaja de lamaie si am pus in cutii de plastic cu capac pe care le-am dat la frigider cam o jumatate de ora, dupa care am scos din congelator si am mai amestecat cu mixerul pentru a nu face ace de gheata. Am repetat de doua ori procedeul dupa care am lasat la congelator cateva ore bune. Eu am scos cam dupa sase ore.
Caramelul l-am facut in felul urmator: intr-un vas pe foc am pus laptele si untul, iar in altul am pus zaharul la caramelizat. Cand s-a topit zaharul am pus peste el laptele si untul cald si am mai lasat pe foc pana la diluarea completa a compozitiei, apoi am ridicat de pe foc si am pus nuca taiata. Am ornat inghetata cu acest caramel racit si cu tigarete de napolitane cu capucino.
1
se poate folosi praf de copt pentru a nu face ace de gheata.