Ratatouille este o reteta de legume tradiţională, din regiunea Provence a Franţei.
Este compusă din legume fierte: vinete, ceapă, dovlecei, ardei şi roşii.
Ca orice retetă „tradiţională”, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiţi paşi sunt obligatorii.
Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat sau toate împreună.
Aveti aici metoda traditionala : legumele se fierb separat.
Aceasta metoda pastreaza mai bine gustul și aroma fiecărui ingredient . Dar ... este mai lunga si cu mai multa grasime - punem ulei de masline de fiecare dată cand prajim o leguma.
Dar rezultatul este exceptional, legumele raman intregi si sunt gatite in ritmul lor propriu . A doua metodă - legumele se fierb impreuna- este mai economica atat in timp cat si-n ulei de măsline dar se pierde in aroma si consistența ....
Am facut si a 2a metoda cand am facut o cantitate mare si pus in borcane pentru iarna- vezi aici.
Spalati legumele. Se curata si se toaca marunt ceapa si usturoiul.
Se taie vinetele si dovleceii in cuburi potrivite.
Se curata ardeii si se taie cubulete.
Se curata roșiile de piele și se taie în bucăți. Puneti fiecare tip de leguma în recipiente separate.
Gătitul lor se va face într-o anumită ordine, după cum veți vedea mai jos ...
Se încălzesc 2 linguri de ulei într-o oala adanca și se pune la prajit ceapa cu usturoiul.
Se adaugă ardeii și se asezoneaza cu sare. Se fierb la foc mediu timp de 5 min. Cand ardeii devin moi puneti rosiile, frunza de dafin , paprika si lasati sa fiarba totul la foc mic timp de 20 de minute.
In acelasi timp puneti la-ncalzit intr-o tigaie, 2 linguri de ulei de masline.
Puneti cuburile de vinete, presarati sare, piper si cimbru si gatiti-le timp de 15 minute. Scoateti-le pe o farfurie si rezervati.
Procedati la fel cu dovleceii.
Puneti apoi in sosul de rosii, vinetele si dovleceii gatiti.
Asezonati cu sare și piper.
Fierbeti la foc mic acoperit timp de 15-20 de minute.
La sfarsit adaugam busuoic proaspat tocat. Se poate servi imediat.
Ratatouille este o mancare consumata atat calda, cat si rece.
Se poate manca simpla cu orez sau o putem folosi ca garnitura pentru carne, peste etc
O putem mixa si manca pe o felie de paine ca aperitiv .
http://leblogdecata.blogspot.fr/2016/09/ratatouille-traditionnelle.html