Gem de gutui

de diaconta in Conserve, 22 Oct 2018 | 8414 vizualizari

 

Este prima oară când pregătesc gem de gutui.
Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă, dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate, era păcat să nu profităm de ele.
Am pregătit şi compot, apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă  sau gem.
Si au fost două porţii de gem.
Sigur că aşa am ales calea mai uşoară, dar noi preferăm gemul dulceţii, pentru textură, dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.

 

INGREDIENTE

  • 1,500 kg gutui, cântarite dupa ce am scos cotorul
  • 600 g zahar
  • 1,4 l apa
  • 2 lamâi
  • 1 baton scorţisoara
  • Ghimbir-aprox. 1.5 cm
Portii: 7
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de gutui:

Am spalat foarte bine gutuile pentru a îndeparta si pufuletul de la suprafata lor.

Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.

Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.

Am  pus peste ele zeama de lamâie.

Am pus merele gutui într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.

Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot, am lasat sa fiarba 8-10 minute.

Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea.

Merele gutui împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.

Daca voi credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.

De asemenea, daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.

Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.

Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.

Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul.

Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.

La final am adaugat ghimbirul razuit.

Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica.

Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.

 

S-aveţi poftă!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

diaconta 1

26.10.2018, 12:45

Cristina,la tine totul e la superlativ

diaconta 1

26.10.2018, 12:48

Claudia
Simona
Dantes
Vasi
Daniela
Oana
Mihaela
va multumesc

diaconta 1

26.10.2018, 12:48

Lau,sper ca ti-a placut

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Visine pentru prajituri