Gem de gutui

de diaconta in Conserve, 22 Oct 2018 | 8520 vizualizari

 

Este prima oară când pregătesc gem de gutui.
Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă, dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate, era păcat să nu profităm de ele.
Am pregătit şi compot, apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă  sau gem.
Si au fost două porţii de gem.
Sigur că aşa am ales calea mai uşoară, dar noi preferăm gemul dulceţii, pentru textură, dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.

 

INGREDIENTE

  • 1,500 kg gutui, cântarite dupa ce am scos cotorul
  • 600 g zahar
  • 1,4 l apa
  • 2 lamâi
  • 1 baton scorţisoara
  • Ghimbir-aprox. 1.5 cm
Portii: 7
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de gutui:

Am spalat foarte bine gutuile pentru a îndeparta si pufuletul de la suprafata lor.

Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.

Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.

Am  pus peste ele zeama de lamâie.

Am pus merele gutui într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.

Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot, am lasat sa fiarba 8-10 minute.

Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea.

Merele gutui împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.

Daca voi credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.

De asemenea, daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.

Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.

Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.

Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul.

Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.

La final am adaugat ghimbirul razuit.

Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica.

Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.

 

S-aveţi poftă!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețeta simplă de aluat pentru plăcintă – Fraged și pufos de fiecare dată

ieri la 09:29

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

pe 20.01 la 17:57

Plăcintă cu pui și legume - Rețeta simplă și savuroasă

pe 20.01 la 10:12

Nuci cu cremă de ciocolată albă și fistic - Delicioase si fragede

pe 18.01 la 21:25

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

pe 18.01 la 16:49

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Visine la borcan, pentru prajituri